Camerele video devin obligatorii. "Au mai existat neînțelegeri și atunci acestea sunt de ajutor"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Miercuri, 03 Aprilie 2024 1953
La ora actuală, majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţul Constanţa deţin sisteme de supraveghere video. Pe viitor, însă, cu sau fără acordul profesorilor sau al părinților, toate vor fi dotate cu astfel de dispozitive. Măsura a fost anunțată recent de ministrul Educației, Ligia Deca, aceasta precizând că înregistrările vor putea fi folosite doar atunci când sunt sesizate cazuri de abuz sau violență, nu și pentru evaluarea profesorilor.
Această măsură a fost luată în urma situațiilor precum cea de la Şcoala „Nicolae Titulescu” din București, când un copil a fost abuzat de două ori de colegii din clasele mai mari. Ca urmare, Ministerul Educației a propus ca unitățile de învățământ să aibă camere de supraveghere în clase. „Aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violență, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor. Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice, iar această interdicție este prevăzută explicit în lege”, a subliniat Ligia Deca.
Totodată, declarația vine în contextul în care anul trecut au fost raportate aproximativ 5.400 de cazuri de violență, cele mai multe dintre ele încadrându-se în categoria atac la persoană. „În afară de măsurile pe care le-am luat deja, pe lângă activitățile de prevenție, este important ca în situațiile de violență să putem afla adevărul vizavi de ce se întâmplă, în faptele reclamate. Prin urmare, am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar. Prevederea actuală a legii permite școlii supraveghere audio-video doar după consultarea cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori. Practic, școlile care au instalat un sistem de supraveghere audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă și își asumă răspunderea pentru respectarea prevederilor privind protecția persoanelor fizice, în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. De asemenea, camerele audio-video pot fi instalate și în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport, săli de festivități, cămine, internate, biblioteci școlare sau centre de informare”, a adăugat ministrul.

Ce spun unii directori constănțeni

Sunt utile aceste camere de supraveghere? Directorii unităților de învățământ constănțene spun că da.
„Am avut, uneori, incidente, iar materialul video ne-a ajutat întotdeauna. De foarte multe ori copiii nu recunosc că au fost implicaţi, dar camerele video ne arată că oricine este responsabil pentru un incident nedorit este identificat. Cel mai frecvent ne-am confruntat cu situaţii de distrugere a mobilierului, marker pe pereți etc. Ca în orice spațiu în care există camere de supraveghere, toți cei care intră în şcoală sunt avertizați prin afișe pe care scrie «supraveghere video»”, ne-a declarat directorul Şcolii Gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazu”, Carmen Guguş.
La Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, directorul Anamaria Ciobotaru a precizat că au sisteme de supraveghere audio-video din anul 2007, iar camerele funcționează în permanență pe holuri, în spațiul exterior, dar nu și în clase, deoarece nu toți părinții elevilor au fost de acord cu monitorizare audio-video în clase.
„Firesc mi s-ar părea să se legifereze monitorizarea audio-video şi la nivelurile gimnazial şi liceal, nu numai la ciclurile preprimar şi primar, pentru că am rezolvat diverse situații cu ajutorul camerelor de supraveghere”, a subliniat managerul.
La Liceul Energetic Constanţa, directorul Claudia Niţu ne-a mărturisit că ei au deja camere video într-unul din corpuri (unde se țin examenele, de obicei).
„La începutul clasei a IX-a, cer acordul părinților pentru ele. Nu a fost cazul de incidente în interior, dar în exterior (în curte) chiar ne-au fost de folos. La un moment dat, copiii au stricat o cameră (cu mingea), un coş de gunoi a fost vandalizat...Acum, copiii știu de camere și se mai abțin de la prostii”, a adăugat aceasta.
Şi la Liceul Tehnologic Ciobanu sunt camere în toate corpurile de clădire, inclusiv în clase.
„Nu am avut probleme mari, dar au mai existat mici neînțelegeri și atunci camerele sunt de ajutor”, a completat directorul unităţii şcolare, Mihai Mărioara.

Taguri

Comentează știrea

dan
3 aprilie

Foarte bine ca se pun camere. la scoala 16, se bat colegii intre ei de fata cu cadrele didactice, iar acestea din urma nu se implica, stau la discutii intre ele.

Popescu Ion
3 aprilie

SA STITI CA LA SCOALA 16 SUNT CAMERE,MERGETI LA DNA DIRECTOR SI SOLICITATI INREGISTRARILE

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei