Cele mai populare tradiții și obiceiuri de Paște

de Simona ANGHEL Sâmbătă, 04 Mai 2024 1855
Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină, iar anul acesta se celebrează duminică, 5 mai. Pentru românii de pretutindeni, pregătirea pentru Paște înseamnă în principal aranjarea casei de sărbătoare și prepararea bucatelor tradiționale.
Deși sărbătoarea Paștelui este una plină de obiceiuri și tradiții care diferă de la o zonă la alta a țării, semnificația principală este dată de acel sentiment unic din interiorul nostru, care ne oferă atât bucurie și liniște, cât și speranța că indiferent de cât de grea ar fi viața vom putea mereu să o luăm de la început.
Iată în continuare cele mai populare tradiții și obiceiuri de Paște din țara noastră, prezentate de crestinortodox.ro, care sunt menite să ne aducă noroc și să ne ferească de cumpene.
Ouăle roșii
Cel mai cunoscut obicei de Paște își are originea în scena în care Iisus a fost răstignit pe cruce în Vinerea Mare. Venind să-și vadă fiul răstignit, Fecioara Maria avea în mână un coș cu ouă care s-au înroșit de la sângele Mântuitorului. În tradiția populară ouăle roșii sunt purtătoare de noroc. Tocmai de aceea, în dimineața zilei de Paște este bine să ne spălăm pe față cu apă dintr-un vas în care sunt puse ouă roșii și monede de argint.

Totodată, ouăle roșii se ciocnesc la masă de Paște alături de binecunoscuta replică „Hristos a Înviat! - Adevărat a Înviat!", care simbolizează iertarea unui păcat greu al celor care au spus-o. Mai mult decât atât, dacă cineva descoperă într-un ou două gălbenușuri, acea persoană se va căsători în curând.
Tradiția spune că pentru a fi mereu împreună cu cei dragi trebuie să împărțim primul ou ciocnit la toți membrii familiei. De asemenea, trebuie ca oul să fie spart de către capul familiei. Tot acesta îl și curăță, iar fiecare își va lua bucățică din acel ou și îl vor mânca deodată.

Hainele noi

În prima zi de Paște există obiceiul de a se purta haine noi. Gestul simbolizează reînnoirea trupului și a sufletului.
Păstrarea lumânării din Noaptea Învierii
Conform tradițiilor populare românești lumânarea cu care a fost luată Lumina Sfântă trebuie păstrată în casă, iar în cazul unor boli grave sau unor calamități naturale să fie aprinsă.

Preparatele tradiționale sunt doar din miel

În țara noastră, toate familiile servesc la masa de Paște carne de miel, pregătită fie sub formă de friptură, drob sau ciorbă. Mielul îl simbolizează pe Iisus Hristos, care a fost sacrificat pentru salvarea omenirii.

De ce Pasca este rotundă?

Pasca este coaptă o singură dată pe an și are formă rotundă, deoarece se crede că scutecele Mântuitorului au fost rotunde.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei