"Casa Bernardei Alba" revine pe scena Teatrului de Stat Constanța, după jumătate de secol

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 19 Aprilie 2024 1985
Actorii Teatrului de Stat Constanţa (TSC) fac ultimele repetiţii la avanpremiera spectacolului „Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca, în regia Dianei Mititelu. Piesa a fost programată în datele de 26 și 27 aprilie, de la ora 19:00, montarea acestui text venind după 50 de ani de la premiera Teatrului de Dramă și Comedie Constanța (cum se numea pe atunci), din data de 12 iulie 1974. Deci, vorbim despre același teatru din Constanța, iar această premieră apare după fix 50 de ani de la montarea precedentă.
În anul 2024, „Casa Bernardei Alba” poartă semnătura regizoarei Diana Mititelu, care a realizat și sound design-ul, scenografia fiind concepută de Alexandra Budianu, iar lighting design-ul, de Cristian Niculescu.
Din distribuție fac parte: Luiza Martinescu, Laura Iordan, Mirela Pană, Alina Manțu, Cristiana Luca, Otilia Nicoară, Mihaela Velicu și Ecaterina Lupu. Bernarda Alba a decretat că reputația trebuie apărată cu orice preț, chiar al fericirii tuturor celor opt femei închise între ziduri. Astfel, ferestrele zăbrelite nu îngăduie decât iluzia libertății, iar banii stau la baza proiectatei căsătorii dintre cel mai râvnit tânăr din sat și cea mai în vârstă dintre surori. Și dacă iubirea s-a născut în alte inimi, ea este doar un simptom al libertății, care trebuie ucisă din fașă în spațiul concentraționar creat de-a lungul secolelor de oprimare a femeilor prin tradiții patriarhale.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei de cultură, „Casa Bernardei Alba” este ultima dintre tragediile pe care comentatorii le introduc în ceea ce ei numesc „trilogia rurală” a lui Federico García Lorca, alături de „Nunta însângerată” și „Yerma”. Născut în 1898 și executat în 1936, la numai 38 de ani, Lorca a fost cel mai important poet, prozator, dramaturg spaniol al secolului XX. Opera lui își arată încă influența în creațiile multor artiști din întreaga lume, vorbind despre esența condiției umane.
Chiar dacă s-a concentrat pe teatru, fiind dramaturg, regizor și director al trupei studențești de teatru „La Barraca”, finanțată de guvernul republican al Spaniei, el nu a încetat să scrie poezii, operele sale având ca motiv recurent legătura indestructibilă dintre iubire și moarte.
De asemenea, reiese din textele lui Federico García Lorca un interes constant pentru influența maură, componentă esențială a identității sale de poet andaluz. El a scris „Casa Bernardei Alba” în vara lui 1936, când a izbucnit Războiul Civil în Spania. La momentul respectiv, a refuzat să se refugieze în Columbia sau în Mexic și a ales să-și petreacă vara în casa lui din Granada. Din păcate, a fost arestat de autoritățile naționaliste, în urma unui denunț anonim, și a fost executat fără a fi judecat, iar rămășițele sale nu au fost găsite niciodată.
Despre Diana Mititelu ştim că a absolvit Regie de teatru în 2015, spectacolul său de licență fiind „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, care este încă în repertoriul Teatrului de Stat Constanța. mai târziu, a urmat cursurile de master la secția Regie teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) București (clasa prof. univ. Alexandru Darie, asist. univ. Vladimir Anton). Spectacolul său de disertație, „Tragedia omului” după Imre Madàch, a fost un succes și a fost preluat, în cadrul programului „9G”, de Teatrul Național „I. L. Caragiale” București.
Pentru „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, care a avut premiera pe scena Teatrului de Stat Constanța, Diana Mititelu a câștigat premiul UNITER pentru Debut, în anul 2021. De atunci, ea a mai regizat spectacolele „Îndoiala” de John Patrick Shanley, la Teatrul de Stat Constanța, „Măsură pentru măsură” de William Shakespeare, la Teatrul Bulandra din capitală și „Anatomia unei sinucideri” după Alice Birch, la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei