Ciudățenii la clasa pregătitoare: patru copii pe loc. "Văd școala din casă, dar voi ajunge în alt cartier"

de Simona ANGHEL Sâmbătă, 25 Mai 2024 4439
Niciunul din cei peste 30 de miniștri care s-au perindat la conducerea Ministerului Educației nu a reușit să stopeze un fenomen care a căpătat o atât de mare amploare încât s-a ajuns ca la clasa pregătitoare acum să consemnăm patru copii pe un loc. Teoretic, pentru că, practic, toți copiii își vor găsi un loc într-o băncuță, dar cu siguranță nu toți în cea pe care și-au dorit-o părinții lor.
Conducerea Școlii Gimnaziale Nr. 24 „Ion Jalea” din Constanța a propus în cifra de școlarizare pentru anul viitor două clase pregătitoare, întrucât atât are disponibil fizic, ca spațiu. Așadar, 44 de locuri. Aflăm cu stupoare că au fost depuse 176 de dosare de înscriere, din care 170 au fost admise. Adică ar fi necesară suplimentarea cu încă șase clase! Cu certitudine, nu în sediul Școlii „Ion Jalea”. Nu neapărat ar fi o noutate, pentru că încă de anul trecut părinții care și-au înscris copiii la această școală s-au trezit că merg cu ei la Școala Gimnazială nr. 11. Așadar, precedentul s-a creat și probabil cei care au riscat să-și facă vize de flotant au luat în calcul și faptul că nu vor ajunge să-și aducă dimineața odorul cu mașina la poarta Școlii 24.
„Întâietate ar trebui să aibă cei ce locuiesc la adresele din buletin și în care la unii se vede și vechimea de la adresă. Eu zic la început de an școlar să vedeți câți părinți își aduc copiii la școală cu mașinile. Asta pentru că nu stau la acele adrese fictive din buletin”, este de părere o mămică.

Cu-adevărat, se vede cu ochiul liber cum dimineața se blochează atât aleea Garofiței, străduță cu sens unic, „sugrumată” de limuzine, dar și o bandă a b-dului 1 Decembrie 1918, cu sensul de mers spre Casa de Cultură. Tot din cauza autoturismelor care „livrează” școlăreii. E drept, nu-s toți la clasa pregătitoare, dar au fost cândva…
„Când votează, unde merg flotanții?”
Cum, de altfel, s-a întâmplat și la Școala Gimnazială Nr. 39 „Nicolae Tonitza”, unde părinții s-au trezit că trebuie să-și ducă școlăreii tocmai la Școala Nr. 31, din cartierul Palas, pentru că acolo s-au mai identificat locuri.
„Stau chiar lângă școală, din casă văd școala și grădinița, dar când să îmi înscriu copilul, ce să vezi? «Nu mai avem locuri, duceți-vă la Școala 23». I-am spus directoarei: când votez vin la 39, dar cei cu vize de flotant, unde? Deci povestea e veche. Cred că întâi au prioritate cei ai cartierului și apoi flotanții”, era opinia uneia dintre zecile de mămici revoltate.
Și la Școala Nr. 39 jumătate dintre copiii înscriși vor ajunge să învețe în alte unități deoarece pentru cele 66 de locuri s-au depus 126 de dosare. Adică ar fi nevoie de încă trei clase.

O altă unitate de învățământ constănțeană care anul trecut a fost nevoită să-și relocheze elevii înscriși este și Școala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazul”. Pentru anul școlar viitor au fost solicitate 88 de locuri, pentru care s-au depus 106 dosare. Așadar, ar mai fi necesară suplimentarea cu încă o clasă, dar care tot într-o altă unitate își va desfășura cursurile.
Prima etapă a înscrierilor la clasa pregătitoare se va încheia pe 29 mai 2024, odată cu afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

Taguri

Comentează știrea

Bun
23 mai

Foarte bun articolul!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei