Colecții de costume populare, la Pavilionul expozițional

de Ana FULAȘ IONESCU Luni, 28 Septembrie 2015 279
Constănțenii pot admira meșteșugul cusutului de la Veturia Suciu, din județul Cluj, localitatea Cojocna, care expune la Pavilionul expozițional o impresionantă colecție de costume populare de botez. În vârstă de 84 de ani, artista este nelipsită de la târgurile și expozițiile de gen. A participat și la Târgul de Meșteșugari, găzduit de Muzeul de Artă Populară din Constanța, și nu ratează nicio astfel de manifestare.
Artista s-a concentrat asupra costumelor populare de botez datorită cererii extrem de mare. Mărturisește că a moștenit meșteșugul cusutului de la mama sa, arta cusutului fiind cea care i-a ținut tinerețea în suflet. Este omul care, pe unde a călătorit, a arătat lumii întregi frumusețea obiceiurilor și a portului românesc. Tricolorul este semnul care se regăsește pe toate costumele, cusut cu multă dragoste. Le-a arătat tuturor străinilor spunându-le că "Asta e România!", iar munca ei a fost răsplătită cu premiul Academiei produselor tradiționale: "Pe toate produsele noastre apare tricolorul, pentru că noi, ardelenii, iubim această țară. Promovăm tradițiile și frumusețea românilor".
Când avea 70 de ani, Veturia Suciu a publicat prima sa carte, în care a prezentat în detaliu tradițiile și obiceiurile satului românesc.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei