Comunitatea Elenă constănțeană comemorează eroii căzuți în lupta antifascistă

de Simona ANGHEL Luni, 23 Octombrie 2023 40297
În data de 28 octombrie, Grecia serbează Ziua Demnităţii, considerată a doua sa Zi Naţională, ziua când Grecia sărbătorește comemorând eroii căzuți în lupta antifascistă. Este ziua în care, în anul 1940, ambasadorul Italiei la Atena i-a înmânat generalului Ioannis Metaxas un mesaj de la Mussolini prin care acesta îi cerea “permisiunea” de trecere nelimitată a trupelor italiene prin Grecia către “punctele strategice” din zonă, adică nici mai mult, nici mai puțin decât să se alăture fascismului. Premierul a refuzat ferm cu un NU categoric și marchează de fapt, în esență, intrarea Greciei în cel de-al doilea război mondial.
Deviza lor a fost „Libertate sau moarte”, dând dovadă de o combativitate extraordinară și un patriotism adevărat, fapt ce l-a făcut pe Churchill, urmărind desfășurarea luptelor, să spună: ”nu grecii luptă ca eroii, ci eroii luptă ca grecii”.
Comunitatea Elena Elpis Constanța, împreună cu Ambasada Republicii Elene din România, organizează sâmbătă, 28 octombrie 2023, un eveniment dedicat celebrării Zilei Marelui NU sau Ziua Demnității, la care participă președintele Comunității Anton Antoniadis, ambasador al Republicii Elene în România excelența sa Sofia Grammata, președintele Uniunii Elene din România, deputat Dragos Gabriel Zisopol.
Sâmbătă, 28 octombrie, serviciul religios programat la ora 11 la Biserica Greacă Metamorphosis Constanța, va fi urmat, de la ora 12.30, în incinta Muzeului de Artă Constanța, de vernisajul operelor expuse de Hristofenia Cazacu, pictor scenograf și scenograf la peste 150 de spectacole susținute pe scenele Operei Române din Iași, Operetei de Stat din București, Operei Naționale din București, Timișoara, Galați, Constanța, Botoșani și Craiova, pe scena Teatrului Național din Weimar, a Operei Naționale din Russe și a Operei Populare din Sarajevo, Germania, Elveția, Statele Unite ale Americii, China, Olanda și Luxemburg. Medaliată cu premii în întreaga sa activitate, inclusiv cu Medalia „Meritul Cultural Clasa I”.
Copii Comunității vor recita câteva poezii pe tema simbolului “NU” , va fi prezentat un foarte scurt film despre istoria acestei zile istorice iar un mic bufet va fi organizat cu grijă. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei