Coproducția ”PROMETEU 22”, întâmpinată cu entuziasm de publicul portughez. În distribuție, cinci actori constănțeni

de Simona ANGHEL Sâmbătă, 11 Februarie 2023 480
Zilele acestea, spectacolul „PROMETEU ’22”, coproducție Teatrul de Stat Constanța - Teatrul Maghiar de Stat Cluj – SNT Drama Ljubljana - a cărui premieră a avut loc la Constanța, pe 26 și 27 ianuarie -, participă, cu două reprezentații, la Festivalul Internațional de Teatru Finisterra din orașul Porto (Portugalia), eveniment organizat de Uniunea Teatrelor din Europa.
Jucat în patru limbi - maghiară, slovenă, engleză și română, „spectacolul este o meditație asupra condiției intelectualului în secolul XXI. În cadrul rețelelor de știri digitalizate și puternic manipulate și pe reţelele de socializare, adevărul a devenit supra-relativizat și chiar și verificarea faptelor poate ajunge să fie considerată fake news. Într-o lume extrem de ideologizată și divizată, în care dialogul a devenit aproape imposibil, iar dezbaterile sunt reduse la reacții extreme, discursul de instigare la ură a devenit o rutină zilnică, alimentat adesea de guverne cu viziuni politice extremiste. În aceste condiții, rolul intelectualilor – al oamenilor de știință, al medicilor, al artiștilor – devine dificil, dar și mai responsabil. Rolul lor este acela de a observa lumea cu un ochi obiectiv și de a împărtăși oamenilor cunoștințele lor, chiar cu riscul de a fi persecutați, așa cum a fost cazul lui Prometeu în epoca mitologică.Spectacolul oferă o perspectivă ironică și lucidă asupra mitului lui Prometeu, care își recapătă actualitatea în contextul lumii care ne înconjoară”. Astfel îl descrie chiar regizorul Gabor Tompa. 
Actorii Teatrului de Stat din Constanța din distribuția acestui spectacol, care joacă alături de actorii maghiari și sloveni, sunt Mirela Pană, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Cătălina Mihai și Dana Dumitrescu.
Aseară, spectatorii prezenți în sala Teatrului São João au aplaudat frenetic prestația actorilor celor trei instituții teatrale, astă-seară urmând să aibă loc o nouă reprezentație.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei