Credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena

de Mirabela ȘERBĂNESCU Luni, 04 Mai 2020 290
Credincioșii îi cinstesc în data de 21 mai pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Potrivit Bisericii Ortodoxe, Sfinții Împărați Constantin și Elena este o sărbătoare care îi evocă pe împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena Augusta. Se spune că Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus născut în 272/274 și decedat în mai 337, mai este cunoscut sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare și a fost împărat roman între anii 306 și 337, devenind conducător al întregului Imperiu Roman după înfrangerea lui Maxentiu și a lui Liciniu.
Legenda spune că în toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a zărit pe cer, în plină zi, o cruce strălucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscripția "in hoc signo vinces", adică "prin acest semn vei birui", iar pe timpul nopții i s-a arătat în vis însuși Iisus Hristos, cu semnul crucii, cerându-i să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaților săi, urmând să fie protector în focurile bătăliei. Constantin a procedat întocmai după aceste semne și a câștigat bătălia.
Flavia Iulia Helena a fost mama Împăratului Sfântului Constantin cel Mare și a fost o femeie deosebit de credincioasă, cunoscută pentru pioșenia ei. Ea ar fi înfăptuit pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene, fiindu-i atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a lui Hristos și aflarea rămășitelor celor trei magi. Se spune că în timp ce era in pelerinaj, a văzut oameni care duceau un mort pe o colină unde erau trei cruci. Ajungând la ultima, când mortul a atins crucea, a înviat. Așa a fost descoperită crucea pe care a fost răstignit Hristos.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei