Cum va arăta viitorul sediu al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, din cartierul Poarta 6

de Florentina BOZÎNTAN Marţi, 15 August 2023 1658
Viitorul sediu al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, situat în cartierul Poarta 6, va avea opt pavilioane, dintre care șase vor fi construite de la zero, pe amplasamentul ocupat până în urmă cu cinci ani de Liceul NAVROM. Mai durează însă până la ridicarea noilor construcții, în prezent obiectivul de investiții fiind la etapa elaborării Proiectului tehnic.


Au trecut mai bine de cinci ani de când au fost eliberate clădirile aflate pe b-dul 1 Mai, numărul 101, locul unde a funcționat patru decenii Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru I. Cuza” (cunoscut mai degrabă ca Liceul NAVROM), pentru a le face „primitoare” pentru învățăceii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, recent înființat la acea vreme. Birocrația funcționează cu exces de zel în țara noastră, drept pentru care, nici până în acest moment, clădirile nu au fost renovate, iar colegiul nu s-a putut muta în sălile reabilitate promise. Între timp însă, multe dintre etapele necesare au fost parcurse, iar momentul în care va începe efectiv construirea unui nou sediu pentru colegiul militar este mai aproape.

„În acest moment, personalul de specialitate din cadrul Direcției Domenii și Infrastructuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale a parcurs toate etapele necesare demarării obiectivului de investiții Lucrări de infrastructură necesare funcționării Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din cazarma 3607 Constanța, stabilindu-se societatea comercială care va realiza proiectul, aceasta fiind în etapa elaborării Proiectului tehnic”, a precizat pentru „Cuget Liber” comandor dr. Ing. Gabriel Iulian Tănase, comandantul CNM „Alexandru Ioan Cuza”.


Dintre clădirile existente vor fi păstrate doar două
Viitorul sediu va fi unul modern, dotat cu tehnică de ultimă generație, cu siguranță un punct de reper în rândul instituțiilor de învățământ din mediul preuniversitar constănțean, după cum se poate observa și din fotografiile atașate articolului, realizate conform proiectului. Se impune precizat că o parte dintre clădirile existente vor fi demolate, iar altele noi vor fi construite.
„Referitor la situația clădirilor, în acest moment există cinci pavilioane, din care doar două vor fi supuse unui proces de reabilitare, trei urmând a fi demolate, pentru ca, la finalizarea lucrărilor, să existe șase pavilioane noi și două reabilitate, dotate cu mobilier și tehnica necesară pentru desfășurarea unui proces educațional de calitate, asigurarea unor condiții deosebite de cazare și hrănire, atât pentru elevi, cât și pentru întregul personal care își desfășoară activitatea în cadrul colegiului”, ne-a mai precizat reprezentantul unității de învățământ militar.

Cât privește valoarea investiției, ultima estimare actualizată este de peste 260 milioane de lei. „În anul 2021, prin HG 982/15.09.2021, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții Lucrări de infrastructură necesare funcționării Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” în cazarma 3607 Constanța, cu finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, valoarea totală a investiției fiind de 206.070.500 lei. Aceasta a fost actualizată, în anul 2022, la 262.249.567 lei, ca urmare a trecerii printr-o perioadă de pandemie, dar și a situației politico-militare legate de conflictul din Ucraina, acestea generând consecințe economice (majorări semnificative ale prețurilor materialelor de construcții și ale echipamentelor, scumpiri ale gazelor naturale și ale energiei electrice), investiția fiind eșalonată pe parcursul celor 4 ani necesari realizării proiectului”, a mai arătat comandor Gabriel Iulian Tănase. 


Taguri

Comentează știrea

Viitor student
16 august 2023
X

Vorbe goale. Fapte vrem. Câți bani se vor spăla prin "firme de treabă " cu studii de fezabilitate,proiecte,licitații etc se pot face zeci de colegii.

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei