De ce se ferește de ziariști inspectorul general Sorin Mihai? Un întreg an școlar fără nicio conferință de presă

de Simona ANGHEL Vineri, 07 Octombrie 2022 3513
Recenta publicare a Raportului privind starea învățământului constănțean în anul școlar 2021-2022, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, ne-a confirmat (a câta oară?) convingerea că actualul inspector școlar general Sorin Mihai nu respectă „transparența instituțională” pe care o folosește doar pe post de lozincă.
În mandatele predecesorilor săi, acest raport, dar și planul managerial pentru anul școlar în curs constituiau prilej de întâlnire cu directorii unităților de învățământ la Palatul Copiilor, dar și cu presa.
Și dacă în anul școlar 2020-2021, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie, IȘJ Constanța reușea să organizeze șapte conferințe de presă, din păcate, un întreg an școlar 2021-2022 nu a dorit o asemenea întâlnire, în ciuda insistențelor unora dintre reprezentanții mass-media. Mai mult, la dezbaterea pe marginea proiectului legii România Educată din sala Remus Opreanu chiar a interzis participarea ziariștilor la întâlnire, chemându-i la final pentru declarații. Invitație ignorată, pe bună dreptate, de toți jurnaliștii constănțeni.
În urmă cu șapte ani, într-un interviu acordat „Cuget Liber” din postura de inspector școlar adjunct, prof. Sorin Mihai declara că principiile care stau la baza acțiunilor pe care le întreprinde sunt „deschiderea unor căi de comunicare eficientă și transparentă, asumarea responsabilităților, dar și un management consecvent și riguros”.
Luna viitoare se împlinesc trei ani de când a fost numit la cârma ISJ Constanța (de ministrul Educației Monica Anisie), mandat în care instituția a fost „zguduită” de scandaluri de corupție, ce i-au decredibilizat imaginea. În virtutea „transparenței instituționale” pe care o regăsim invocată și în planul managerial 2022-2023, la capitolul Principii și valori („principiul transparenței și răspunderii publice”), iată principalele detalii din raportul menționat.

18 exmatriculări din cauza absențelor

În cele 239 de pagini ale Raportului privind starea învățământului constănțean pe anul școlar 2021-2022, cei care vor avea curiozitatea vor regăsi o meticuloasă înșiruire de activități, dintre cele mai mărunte. Oare cui îi folosește acest raport atât de scrupulos întocmit pentru a construi o imagine ideală a IȘJ Constanța?
În schimb, nu mai știm cum stă instituția în lupta cu absenteismul și abandonul școlar, pentru că nici în raportul din 2020-2021 nu au fost prezentate aceste informații.
Totuși, la capitolul Stare disciplinară, aflăm că anul trecut s-au înregistrat 124 de abateri disciplinare la elevii de gimnaziu și 180 de abateri la liceeni, soldate cu 18 exmatriculări din cauza absențelor. Cele mai multe note scăzute sub 7 la purtare (420) s-au înregistrat la gimnaziu (242 urban și 178 rural), în timp ce liceenii au avut doar 154 de note sub 7 la purtare.
Cât privește compartimentul juridic, începând cu 01.01.2021 și până în prezent s-au înregistrat pe rolul instanțelor judecătorești un număr de 19 dosare noi, în care Inspectoratul Școlar Județean Constanța are calitate de pârât/reclamant și care au ca obiect: anulare act administrativ, obligația de a plăti drepturi bănești, contestație la executare, etc.

Dintre acestea: 11 dosare se află pe rolul instanței de judecată în curs de soluționare; 8 dosare soluționate. Nicio propoziție despre dosarele în care IȘJ Constanța a „beneficiat” de vizita DNA.
Dar poate că noul ministru al Educației, Ligia Deca, a venit cu o altă viziune, cu-adevărat transparentă, și va reuși să-i  convingă pe subordonații săi că relația cu presa este una benefică atât timp cât nu suntem nevoiți să recurgem la surse, fără tendențiozități sau insinuări.

Taguri

Comentează știrea

Georgescu
7 octombrie 2022
Pentru ca ….

Are motive serioase: e ocupat cu Lori, nu a auzit in viata lui de Faliboga si Cabrancea si (inca) nu e director al Colegiului Mircea asa cum se zvoneste ca isi doreste!

Constantin
7 octombrie 2022
Erorile neamului vanzator

Dacă el ("Sorin Maihaiu") este unul din "patrihotii" școliți la "hei-rup" care "ucrainizeaza" scolile judetene (caci vorba "zelinskilor":"romanii nu conteaza") cum sa vrea sa răspundă la toate întrebările??!! Noua ne trebuie tineri "diplomati", nu școliți!!!

Gura lumii
7 octombrie 2022
Prostie?

Ori e prost, ori e incompetent! Altfel sa explice de ce consiliera juridica a luat gradatie de merit cu punctaj maxim desi, se stie, a pierdut cam toate procesele, cu Bucovala, cu Galav, cu Marcu !......

Gina
8 octombrie 2022
Isj pedagogic

Sorinele, mama, lasa-ne! Ai orbul gainilor, desigur ca nu vezi elevii cu reclamatii penale din scoli, ii vezi doar pe aia cu absente! Or, situatia din Pedagogic nu iti e clara ?!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei