Discurs câștigător pentru elevul Ioan Neacșu: "Aleg să cred că România nu va fi mereu o țară coruptă"

de Simona ANGHEL Joi, 28 Martie 2024 14486
Cincisprezece elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de la unele dintre cele mai bune licee din județele Constanța și Galați, s-au întrecut în a convinge juriul și audienţa că merită să ocupe un loc pe podium la cea de-a patra ediție a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”, organizat de Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța.
În contextul în care, în următoarele luni, se vor desfășura patru tipuri de alegeri – europene, locale, parlamentare și prezidențiale, elevii au fost invitaţi să construiască un discurs prin care să îndemne pe cineva apropiat să participe la viitoarele alegeri și să evite capcana agendelor politice radicale.
„Un vot pentru moderație” a fost tema la care Ioan Neacșu, clasa a XI-a, specializarea mate-info, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța, coordonat de prof. Pagalea Irina, a fost declarat câștigătorul ediţiei 2024.
De asemenea, Alexandra-Maria Matei, coordonată de prof. Mihaela Matache, și Mario-Gabriel Busuioc, îndrumat de prof. Daniela Ștefan, ambii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, au ocupat locurile al doilea și al treilea. Spectatorii au decis ca premiul de popularitate să meargă la Marisa-Viviana Stanciu, coordonată de prof. Lavinia Marcu, de la Liceul Internațional de Informatică din Constanța.

„Mergând toți la vot, putem fi puternici”

În discursul său de cinci minute, Ioan Neacșu și-a imaginat că stă în fața unui prieten sceptic, care nu mai vede valorile acestei țări și din cauza acestui fapt nu vrea să mai meargă la vot. „I-aș reaminti de toate lucrurile bune ale României, cum ar fi faptul că suntem membri NATO, în timp ce țări precum Ucraina dau lupte grele pe front ca să aibă ce avem noi. I-aș spune că economia României a crescut în ultimii ani față de cum era înainte, în anul 2000. Faptul că suntem o țară bogată în resurse”, a declarat elevul câștigător.
Conștient de faptul că mulți se întreabă ce pot schimba cu un singur vot, Ioan Neacșu e convins că „în unitate, mergând toți la vot, putem fi puternici. Ce-ar fi dacă toată lumea s-ar gândi «ce pot să fac doar eu» și toată lumea ar sta acasă în ziua de vot?”.
Convins că următoarea întrebare ar fi „eu cu cine votez?“, pentru că toți cei care sunt pe foaia de vot sunt o opțiune rea, același câștigător a transmis: „Pot să-ți dau dreptate sau pot să-ți spun că eu aleg să cred că clasa politică din România se va schimba și lucrurile vor merge în bine. Și aleg să cred că România nu va fi mereu o țară coruptă, ci corectă, cu parlamentari corecți!”.
La întrebarea reporterului ce îl face să creadă în politicieni corecți, Ioan a răspuns că sunt tineri care au crescut văzând proteste, văzând cum politicienii corupți au intrat după gratii, din cauza deciziilor proaste. „Sunt tineri care intră în zona politică și într-adevăr sunt determinați să ajute țara, nu doar să o distrugă”, e convins Ioan Neacșu.
Cum poate face diferența între un discurs sincer și unul mincinos, populist? „Aleg să mă informez, pentru că eu nu stau să verific fiecare bancnotă dacă este falsă sau adevărată. Trebuie să învăț bancnota adevărată care mă ajută să fac diferența față de restul”, a conchis liceanul de la „Eminescu”.
În ceea ce privește viitorul ales, Ioan Neacșu a declarat pentru „Cuget Liber” că încă se gândește dacă să meargă la Facultatea de Drept sau să-și urmeze pasiunea pe care a practicat-o în vacanța de vară – frizeria. De asemenea, ia în calcul și sugestia de a studia Științe politice.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei