Doi elevi au declinat înscrierea la Colegiul „Mircea” și la Liceul „Traian”. „Ar fi trebuit să existe o restricție legată de medie”

de Simona ANGHEL Vineri, 13 August 2021 8660
Vineri, 13 august, se încheie calendarul celei de-a doua etape a admiterii în licee, fiind ultima zi de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat pe 29 iunie, respectiv 6 august. Din păcate, anul acesta am asistat la un nefericit „experiment”, prin introducerea și a celei de-a doua repartizări computerizate, gândită să ofere o nouă șansă celor care, din varii motive, nu au fost cuprinși într-o clasă a IX-a din prima.
În județul Constanța, pentru a doua etapă de repartizare rămăseseră libere 58 de locuri și 211 elevi nerepartizați, între care numai șase au avut medii de admitere peste 7,00. Șocul avea să vină pe 6 august, odată cu repartizarea unui elev cu media de admitere 4,49, absolvent al Școlii gimnaziale nr. 36 „Dimitrie Știubei” la specializarea matematică-informatică bilingv a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”. Joi, am aflat, însă, că respectivul elev, cu statut de refugiat din Siria, nu a fost bine îndrumat pentru repartiție, așa încât a depus cerere să fie repartizat la un liceu la care să poată face față nivelului de pregătire.
La fel s-a întâmplat și în cazul elevului de la Școala „Sfinții Martiri Brâncoveni” repartizat, cu media 5,10, la specializarea mate-info a Liceului Teoretic „Traian”. Acesta a solicitat retragerea dosarului, conștient fiind că nu va face față nivelului de pregătire.
În opinia prof. Gabriela Bucovală, directorul Liceului Teoretic „Traian” din Constanța, cea de-a doua repartizare computerizată nu a fost dimensionată, fiind introdusă în grabă.
„Părerea mea este că ar fi trebuit să existe o restricție legată de medie, pentru că locuri libere rămân tot timpul, dar în liceele tehnologice și mai rar în liceele de top. Anul acesta, au apărut aceste locuri disponibile ca urmare a neînscrierii candidaților care au primit burse de la liceele private, dar care totuși au susținut Evaluarea Națională. Dar o răsturnare atât de mare a valorilor e total frustrantă pentru ceilalți care au intrat în bătălia pentru un loc la un liceu de top din Constanța și ale căror eforturi s-au văzut zădărnicite de repartizarea unui elev cu media 5,10. Ce să mai vorbim de elevii care au sperat să prindă clasa de mate-info și pentru câteva sutimi au ajuns la filologie”, adăugând că refuză să creadă că la anul, în statisticile naționale referitoare la ultima medie de intrare Liceul „Traian” va apărea cu 5,10 la mate-info.
În schimb, absolventul Școlii gimnaziale nr. 24 „Ion Jalea”, a cărui medie de admitere a fost 7,08, s-a înscris în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Ovidius”, la specializarea la care a fost repartizat, respectiv matematică-informatică. El a absolvit gimnaziul cu media 9,24, iar la probele scrise de la Evaluarea Națională a obținut 6,40 la Limba română și 6,70 la Matematică.
Nu și-au mai depus dosarele un elev repartizat la Liceul Energetic Constanța, unul la Liceul Tehnologic „Tomis” Constanța, iar un elev repartizat la Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu și-a retras dosarul pentru că pleacă în Anglia. La fel, un absolvent al Școlii gimnaziale nr. 39 „Nicolae Tonitza” nu și-a mai depus dosarul întrucât va pleca în Italia.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei