Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară- Icoană pe sticlă „Adormirea Maicii Domnului”

de Mirabela ȘERBĂNESCU Luni, 14 August 2023 57731
În săptămâna în care o sărbătorim pe Sfânta Maria, Muzeul de Artă Populară Constanţa scoate la loc de cinste o icoană pe sticlă, ce reprezintă Adormirea Maicii Domnului. Potrivit reprezentanţilor instituţiei de cultură, icoana provenită dintr-un atelier rural din Țara Oltului a fost pictată cu tempera în anul 1884, pictorul fiind anonim. Anul execuției este plasat în partea inferioară a compoziției, pe fond brun, caligrafiat cu negru, în „oglindă” („4881”).
Maica Domnului este prezentată întinsă pe catafalc, înveşmântată cu hiton verde şi maforion roşu şi parţial acoperită de un linţoliu alb cu rozete punctiforme negre. Patru dintre Apostoli o veghează, iar în câmpul central este impostat Iisus Hristos, care a preluat sufletul acesteia sub forma simbolică a unui prunc ținut pe unul dintre brațe.
În prim-plan este reprezentat episodul tăierii mâinilor lui Iephonias de către Sf. Arhanghel Mihail, pedepsit pentru că a încercat să atingă sau să răstoarne trupul Fecioarei. În colţurile superioare, pe fundal albastru presărat cu steluţe albe şi draperii roşii, apar câte trei îngeri. Inscripţia caligrafiată cu negru, în limba română, dar cu caractere chirilice este dispusă deasupra nimbului lui Iisus. Precizăm că icoana a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1988, iar datorită valorii sale excepţionale, ca bun al patrimoniului cultural naţional, a fost propusă pentru a fi clasată în categoria juridică „Tezaur”.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei