Expoziție inedită de machete la Muzeul Marinei Române

de Simona ANGHEL Miercuri, 26 Iunie 2024 187
Sala „Lentilei Farului de la Tuzla” a Muzeului Național al Marinei Române din Constanța a găzduit recent vernisajul expoziției „Literatura și marea. Câteva corăbii-personaj”, autor scriitorul Adrian G. Romila.
Această expoziție inedită, de machete de nave „inspirate din literatura mării”, îmbină armonios pasiunile autorului: iubirea pentru marea nețărmuită și literatura. De altfel, Adrian G. Romila, absolovent al Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, a fost, după cum a mărturisit chiar domnia sa, mereu pasionat de marină, deși destinul său l-a îndreptat spre altă profesie, marea literelor.
După cuvântul de bun-venit din partea gazdelor, reprezentate de dr. Dan-Dragoș Sichigea, expoziția a fost prezentată de prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici și comandor Mircea Târhoacă. Cei doi invitați au subliniat relevanța operei lui Adrian G. Romila, mai ales cea dedicată lumii apelor, și au făcut un scurt istoric al ideii de a organiza o expoziție destinată corăbiilor-personaj în literatura universală.
O bună parte a lucrărilor lui Adrian G. Romila este dedicată marinarilor, spiritului lor temerar și curiozității care caracterizează marinăria. Fiecare din cele unsprezece corăbii care alcătuiesc expoziția are o poveste aparte, reprezintă un univers ce merită explorat atât prin admirarea machetelor, cât și prin parcurgerea fascinantelor lucrări de literatură care le însoțesc.
Au mai fost prezenți colegi ai autorului din cadrul Asociației Absolvenților Liceului Militar de Marină, dar și cadre didactice și elevi de la Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Constanța.
Expoziția va rămâne la Muzeul Național al Marinei Române până pe 15 septembrie și poate fi vizitată în programul obișnuit al muzeului, de miercuri până duminică, între 9:00 și 17:00.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei