Festivalul "Dobroge, mândră grădină" - o ediție de excepție!

de Simona ANGHEL Vineri, 24 Iunie 2011 819
Consemnăm zilele acestea cea mai reușită ediție a Festivalului internațional de folclor pentru copii și tineri interpreți "Dobroge, mândră grădină". Și nu în opinia organizatorilor, ci a celor 1.400 de participanți și a celor 54 de ansambluri, dintre care șase din afara țării și 10 care au participat în premieră la acest festival.
Timp de cinci zile, Mangalia, Neptun, Olimp, Jupiter, Eforie Sud și Nord, Mamaia, Albești și Pecineaga au răsunat de bucuria folcloriștilor români de a se fi adunat la malul Mării Negre, dar și a invitaților de peste hotare, din țări precum Turcia, Grecia, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și Armenia.
Cinci secțiuni de concurs
În toate cele nouă locații care au găzduit ediția a VII-a a Festivalului "Dobroge, mândră grădină", publicul a primit cu entuziasm și aplauze atât paradele, dar și serile de concurs.
Astăzi, între orele 9,30 - 13 și apoi 15 - 18, are loc ultima con-fruntare a concurenților programați pe secțiuni după cum urmează. La interpretare soliști vocali și instrumentiști fără dizabilități, există trei categorii de vârstă: 8-13 ani, 14-18 ani și 19-25 ani. La aceeași secțiune, dar a interpreților cu dizabilități, au participat con-curenți cu vârste de la 8 la 25 ani. Tot în același interval de vârstă, se încadrează și concurenții de la secțiunea grupuri folclorice. La coregrafie dans popular național și internațional, s-au înscris grupuri mixte.
La Festivalul "Dobroge, mândră grădină" participă toate zonele etnofolclorice din România, un număr de 82 de concurenți la secțiunea interpretare fără dizabilități, 14 grupuri vocal folclorice din întreaga țară, 36 de ansambluri popular naționale secțiunea coregrafie și 11 ansambluri populare secțiunea coregrafie internațională.
Miss "Dobroge,
mândră grădină"
Timp de patru seri, chiar dacă la ore târzii din noapte, după probele de concurs, participanții la festival au avut parte de distracția lor, în sensul că au votat cele mai frumoase fete, respectiv Miss Neptun (pe 20 iunie), Miss Eforie (pe 21 iunie), Miss Mangalia (pe 22 iunie) și Miss Mamaia (pe 23 iunie). Astă-seară, la Neptun, va avea loc finala Miss "Dobroge, mândră grădină", la startul căreia se vor afla cele mai frumoase 12 concurente, câte trei din fiecare seară.
Jurați consacrați
în domeniul folclorului
Juriul care va delibera premianții celei de-a VII-a ediții a Festivalului este format din prof. etnomuzicolog Steluța Popa, prof. dr. Maria Tănase Marin, maestru coregraf Viorel Vatamaniuc, maestru coregraf Ion Cristian. Decanul de vârstă al juriului este o somitate a folclorului românesc în persoana compozitorului și dirijorului Constantin Arvinte, care, la vârsta de 80 ani, se bucură de apreciere în rândul publicului.
Costumele populare
au ieșit la paradă
În cele cinci zile de spectacol, de maximă apreciere s-au bucurat paradele de costume populare organizate în cele opt locații. În premieră s-a desfășurat și în stațiunea Mamaia, începând cu ora 18.30, timp de 30 minute, pe traseul Aqua Magic - Cazino scena. Aceste reale desfășurări se vor finaliza sâmbătă, 25 iunie, când la ora 9,30 pe străzile municipiului Mangalia vor defila toate ansamblurile pentru ultima dată în drum spre platoul din fața Casei de Cultură orășenești, unde va avea loc gala laureaților și festivitatea de premiere.
"Facem imagine litoralului"
Cea de-a VII-a ediție a Festivalului "Dobroge, mândră grădină" este organizat de Asociația Culturală a coregrafilor, scenografilor, artiștilor liberi profesioniști din Constanța și de Agenția "Future Project" în colaborare cu Primăriile din Eforie, Mangalia, Pecineaga, Albești și Asociația Litoral-Delta Dunării.
"Ne apropiem de finalul unei ediții pe care ne bucurăm că am extins-o, după o pauză de câțiva ani, din nou și în stațiunea Mamaia. Pentru că, de fapt, acest festival internațional, dincolo de dorința noastră de a-i reuni pe bunii români se constituie într-o extrem de frumoasă și vie imagine a litoralului românesc", ne-a declarat Ovidiu Roșca, organizatorul principal al evenimentului.
Simona ANGHEL 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei