Finanțare europeană pentru artiști și profesioniștii din domeniul culturii

de Ion TIȚA-CĂLIN Joi, 13 Octombrie 2022 208
Comisia Europeană a lansat noul program „Cultura pune Europa în mișcare”, precum și o primă cerere de propuneri de mobilitate individuală. Programul este destinat artiștilor și profesioniștilor din domeniul culturii și are un buget total de 21 de milioane de euro, pentru o perioadă de trei ani (2022-2025). De aplicarea lui, în numele Comisiei, se va ocupa Institutul Goethe.
Programul cuprinde două acțiuni: mobilitate individuală și stagii. Prin granturile pentru mobilitate se oferă unui număr de aproximativ 7.000 de persoane – artiști și profesioniști din domeniul culturii – oportunitatea de a merge în străinătate, în UE și în afara UE, pentru a se dezvolta profesional sau în scopul unor colaborări internaționale, de a participa la stagii artistice sau de a găzdui artiști și profesioniști din domeniul culturii. Acțiunea referitoare la stagii va fi lansată la începutul anului 2023.
Prima cerere de propuneri pentru mobilitate individuală vizează artiști și profesioniști din domeniul culturii care lucrează în următoarele sectoare: arhitectură, patrimoniu cultural, design, design vestimentar, traduceri literare, muzică, arte vizuale și artele spectacolului, care sunt din țările ce participă la programul Europa creativă și care călătoresc într-o altă țară ce participă la acest program, pentru o durată de 7 - 60 de zile în cazul artiștilor individuali și de 7 - 21 de zile în cazul grupurilor de două -cinci persoane.
Grantul include: cheltuielile de călătorie standard - 350 de euro pentru o călătorie dus-întors de până la 5 000 km; 700 de euro pentru o călătorie dus-întors pe o distanță de peste 5 001 km; 75 de euro diurnă.
Sunt prevăzute și câteva sume suplimentare: supliment ecologic de 350 de euro, pentru a încuraja artiștii și profesioniștii din domeniul culturii să nu utilizeze transportul aerian; sprijin pentru artiștii și operatorii culturali cu nevoi speciale legate de dizabilitate; sprijin pentru candidații care vin din țări și teritorii ultra-periferice sau care călătoresc spre destinațiile respective; supliment familial pentru artiștii care au un copil mai mic de 10 ani; supliment pentru viză. Pentru artiștii ucraineni care sunt în imposibilitatea de a ieși din țară se acordă, în mod excepțional, o mobilitate virtuală și vor primi o diurnă de 35 de euro.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei