Gong final al Festivalului Interetnic "Primăvară Comunitară"

de Cuget Liber Miercuri, 26 Martie 2014 91
Cea de a doua zi a Festivalului Interetnic "Primăvara Comunitară" le-a oferit constănțenilor un regal muzical susținut de Orchestra Simfonică a Conservatorului de Stat "Balkan" din Edirne, Turcia, dar și un spectacol de cântece și dansuri tradiționale turcești, tătărești, germane și aromânești. 
În prezența președintelui UDTR, Osman Fedbi, a subsecretarului de stat din cadrul DRI și a consulului general al Republicii Turcia la Constanța Ali Bozcaliskan, ansamblurile folclorice "Fidanlar", "Delikanlilar", "Karadeniz"   Í $%a, "Dobrogeanca", "Giunea  mea", corurile "Mehtap" și "Kaynanalar", dar și formația Forumului Democrat German din Constanța au oferit un spectacol multietnic, demonstrând încă o dată că Dobrogea este un spațiu cu o bogată zestre culturală. 
După spectacolul etno-folcloric, pe scena Teatrului de Operă și Balet "Oleg Danovski" a urcat, în fața unui public ce a umplut sala până la refuz, Orchestra Simfonică a Conservatorului de Stat "Balkan", din Edirne, Turcia, la bagheta căreia s-a aflat prof. Aminbay Sapayev. "Nu credeam că o să întâlnesc la Constanța un public atât de cald, cu oameni atât de frumoși", a declarat dirijorul orchestrei la finalul concertului. 
Orchestra a interpretat piese semnate de Mozart, Shostakovich, Petkov, Nabiyev dar și Marșul "Plevnei" și un poem simfonic pe versurile poetului Yunus Emre. Surpriza serii a constituit-o "Ciorcârlia" pentru clarinet și orchestră, un cadou de primăvară oferit spectatorilor români și răsplătit cu ropote de aplauze motiv pentru care instrumentiștii l-au bisat. 
"Această piesă este cartea noastră de vizită", a declarat dirijorul Aminbay Sapayev. "Am inclus Ciocârlia special în programul din această seară, după ce am cântat-o pentru prima oară la Concertul de Anul Nou de la Edirne", a mai spus muzicianul din Turcia. 
Prezent la eveniment consulul general al Republicii Turcia la Constanta Ali Bozçaliskan a declarat: "Acest concert a fost organizat cu prilejul Nevruzului, această sărbătoare comună întregii lumi turce care se sărbătorește de mii de ani. Ne-am gândit ca acest spectacol să fie un dar de primăvară pentru toți turcii și tătarii din Dobrogea, dar și pentru prietenii noștri români. Sosirea primăverii înseamnă bucurie și pace și din acest motiv ne-am gândit să ne reunim cu prilejul acestei sărbători".
Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului "Primăvară Comunitară" a fost organizată de Uniunea Democrată Turcă din România, Departamentul pentru Relații Interetnice, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, Centrul Cultural Turc "Yunus Emre" și Muftiatul Cultului Musulman din România. Proiectul a fost coordonat de președintele comisiei de cultură a UDTR, Serin Turkoglu. 
Printre participanții la eveniment s-au numărat: președintele UDTR Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim, muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, subsecretarul de stat din cadrul DRI Aledin Amet, consulul general al Republicii Turcia la Constanța Ali Bozçalișkan, președintele Centrului Cultural Turc "Yunus Emre" de la Ankara Hayati Develi, consulul general al Federației Ruse la Constanța Mikhail Reva, numeroși reprezentanți ai comunității turce și tătare.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei