În ciuda concurenței înregistrate la admiterea în învățământul postliceal militar, s-a renunțat la examen

de Simona ANGHEL Vineri, 24 Februarie 2023 1458
O carieră de maistru militar sau subofițer în Ministerul Apărării Naționale vine cu o serie de beneficii deloc de neglijat, plecând de la gratuitatea cazării, meselor și echipamentului pe timpul școlarizării, mai apoi un salariu stimulativ și facilități în cazul locuirii în chirie, dar mai ales retragerea la pensie la o vârstă rezonabilă. Fapt ce explică și interesul pentru acest sector, anul trecut la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” din Constanța concurența fiind de trei candidați pe un loc (300 de candidați pentru cele 101 locuri).
Cu toate acestea, Ministerul Apărării Naționale a luat o decizie radicală în ceea ce privește admiterea în învățământul postliceal militar: începând cu vara lui 2023, media de admitere pentru instituțiile de învățământ postliceal militar - maiștri militari și subofițeri va fi calculată pe baza rezultatelor obținute la examenul de Bacalaureat.
Până în acest an, locurile în școlile postliceale militare au fost ocupate pe bază de concurs, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Proba de concurs consta într-un test-grilă de verificare a cunoștințelor la disciplinele stabilite prin metodologiile de admitere elaborate anual, în funcție de profilul școlii. Drept urmare, erau înmatriculați numai candidații care îndeplineau, cumulativ, toate condițiile şi criteriile de recrutare şi care au fost declarați “Admis”/”Apt” la toate probele de selecție prevăzute, inclusiv testele sportive, psihologice și de aptitudini.
„Nu considerăm că examenul scris era o probă atât de dificilă”
La Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanța, selecția se concretizează în probe și examinări specifice care pot indica dacă şi în ce măsură un candidat poate face față cerințelor profesiei militare şi mediului militar.
Selecția constă în parcurgerea a cinci probe (obligatorii pentru toți candidații): evaluare psihologică; evaluarea capacității motrice, probe fizice; interviu de evaluare finală - pentru orientarea vocațională a candidaților; examinarea medicală, eventual examinarea medicală specifică și/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale (dacă este cazul).
„Noi nu considerăm că examenul scris era o probă atât de dificilă. Profesorii noștri au conceput, an de an, subiecte accesibile atât pentru absolvenții de licee cu profil real, dar și cu profil uman. Cu sau fără examen, odată admiși, elevii tot vor parcurge materiile necesare profesiei, respectiv matematică, fizică, informatică și limba engleză. Avem profesori foarte bine pregătiți, cu rezultate remarcabile, capabili să îi aducă în punctul care trebuie inclusiv pe elevii care nu stăpânesc din start aceste discipline. La matematică, de exemplu, elevii pregătiți de profesoara noastră de matematică au fost ulterior admiși la academii militare unde la matematică au luat nota 10”, a transmis Cristina Sîmbeteanu, referent relații publice în cadrul SMMMFN.

Ierarhizarea candidaților conform noii admiteri, pe baza rezultatelor obținute la examenul de Bacalaureat, se va realiza strict în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și a opțiunilor acestora exprimate în cererea de înscriere.
Departajarea candidaților care au medii de admitere egale se realizează conform algoritmului următor: „a) nota obținută la proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului național de Bacalaureat; b) nota obținută la proba scrisă obligatorie a profilului din cadrul examenului național de Bacalaureat; c) nota obținută la proba scrisă la alegere a profilului și specializării din cadrul examenului național de Bacalaureat”.

Taguri

Comentează știrea

Adi
26 februarie 2023
Karma

Frumos (ironie). Toti ,,desteptii,, au ocazia vietii lor. E normal .... toti trebuie sa apuce sansa care le ofera viata. Decat necalificat la sapat santuri, mai bine maistru militar, nu ? DAR ... exista si revers .... cu asemenea ,,destepti,, in randurile armatei.

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei