Invitație la balet

de Cuget Liber Marţi, 11 Iunie 2013 91
Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19, Compania de balet din cadrul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" prezintă două spectacole scurte, dar fascinante: "Noaptea Valpurgiei" de Charles Gounod, coregrafia Florin Brîndușă și "Chopiniana", de Frédéric Chopin, în coregrafia Mihail Fokine.
Tabloul "Noaptea Walpurgiei" este singurul divertisment dintr-o operă care poate constitui un balet în sine. Inspirat din credința populară din Germania, care spune că în noaptea dintre 30 aprilie și 1 mai vrăjitoarele și demonii, spiritele pământului și zânele se dezlănțuie pentru câteva ore sărbătorind primăvara, dragostea și fertilitatea, baletul "Noaptea Walpurgiei" în versiunea lui Florin Brîndușă ne aduce în fața a două dintre cele mai reprezentative cupluri de îndrăgostiți "damnați"- Antoniu și Cleopatra, Paris și Elena-, înconjurați de Nimfe și Fauni.
"Chopiniana" sau "Les Sylphides", pe muzică de Frédéric Chopin, este un balet într-un act, dansat în premieră mondială pe scena Teatrului Châtelet, din Paris, pe 2 iunie 1909. Balet blanc (alb), non-narativ, adesea descris ca o "reverie romantică" deoarece este lipsit de intrigă, "Chopiniana" este considerat una dintre capodoperele lui Mihail Fokine, alături de solo-ul "Moartea Lebedei" creat pentru Anna Pavlova. Printr-o suită de dansuri, tabloul coregrafic evocă reveria unui poet înconjurat de grațioasele silfide. Decorul, rochiile diafane și coregrafia amintesc de atmosfera romantică din baletul "Silfida", dansat pentru prima dată de Marie Taglioni.
Soliști: Aliss Tarcea, Eliza Maxim, Delia Luca, Sergiu Dan, Adrian Mihaiu, Sorin Gâlcă.
Biletele se pot procura de la casa de bilete din incinta teatrului: de luni până vineri, între orele 11-17, și în seara spectacolului 18-19. Rezervări la tel: 0241 481 460 și 0723 882 987. Prețul biletelor este între 20 lei (elevi, studenți și pensionari) și 40 de lei. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei