Istoricul Constanța Vintilă revine la Universitatea ”Ovidius”, cu o nouă conferință de excepție

de Simona ANGHEL Miercuri, 13 Martie 2024 411
La fix un an de la anterioara vizită la Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității „Ovidius”, prilej cu care a conferențiat despre „Modă și lux pe drumul imperiilor în secolele XVII-XIX”, Constanța Vintilă, cercetător științific I la Institutul de Istorie „N. Iorga” al Academiei Române, revine joi, 14 martie 2024, la Constanța. De data aceasta pentru a conferenția despre „Dragoste, Rușine, Ură: despre Emoții și Buna Ordine în Țările Române, sec. XVIII-XIX”.
Manifestarea va avea loc începând cu ora 12.00, în Sala Senatului din campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1). Conferința va fi urmată de un dialog cu Ovidiu Cristea, cercetător științific I la Institutul de Istorie „N. Iorga” și profesor asociat al Facultății de Istorie și Științe Politice, alături de conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul FISP. Evenimentul cuprinde, la final, o sesiune de autografe.
Constanța Vintilă a publicat numeroase volume și studii științiifice, dintre care amintim: „Patimă și desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieţii cotidiene în societatea românească (1750–1860)”, Humanitas, București, 2015; „Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi românești (1780–1860)”, Humanitas, București, 2013 (reeditată în 2023); „În șalvari și cu ișlic. Biserică, sexualitate, căsătorie și divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea”, Humanitas, București, 2004, reeditare în 2011; „Focul amorului: despre dragoste și sexualitate în societatea românească (1750–1830)”, Humanitas, București, 2006 (reeditată în 2023); tradusă în germană cu titlul „Liebesglut: Liebe und Sexualität in der rumänischen Gesellschaft 1750–1830”, Frank & Timme, Berlin, 2011.
Constanța Vintilă a câștigat, în premieră pentru România, un proiect European Research Council (ERC), cu titlul: „Luxury, Fashion and Social Status in Early Modern South-Eastern Europe“, în valoare de aproximativ 1,4 milioane euro.  În cadrul acestui proiect a fost publicat volumul colectiv „Lux, modă și alte bagatele politicești în Europa de Sud-Est în secolele XVI-XIX”. De asemenea, Constanța Vintilă este o prezență constantă în spațiul public, în calitate de editorialist la „Dilema Veche” și consultant istoric la filmul „Aferim”, în regia lui Radu Jude.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei