Meșteșugurile tradiționale, promovate în pe platoul din faţa Muzeului de Artă Populară Constanţa

de Mirabela ȘERBĂNESCU Duminică, 13 August 2023 10856
Din acest weekend şi până marţi, 15 august, pe platoul din faţa Muzeului de Artă Populară Constanţa, între orele 10.00 - 20.00, se organizează manifestarea „Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ”. Potrivit specialiştilor instituţiei de cultură, prin acest eveniment se doreşte evidențierea principalelor aspecte legate de arta prelucrării lemnului, a realizării unor instrumente muzicale tradiționale, dar și a podoabelor care accesorizează costumele populare.
În general, manifestarea pune accent pe tehnicile de lucru folosite la confecționarea obiectelor prezentate de meșterii participanți, dar și pe forme sau motive decorative. Astfel, pe platoul din faţa muzeului veţi găsi artişti din Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania şi Dobrogea, care vor face demonstraţii de lucru legate de prelucrarea artistică a lemnului, oferindu-le celor interesaţi informaţii legate de meşteşugul pe care-l practică. Aceștia vor prezenta o serie de obiecte precum: cruci de mână, candele, troiţe miniaturale, lăzi de zestre, scaune, linguri, găvane, căuce, covate, sărăriţe, icoane de vatră sculptate în lemn, icoane pe sticlă cu rame decorate prin crestături. În plus, Fero Egyed a venit tocmai de la Oradea pentru a aduce la Constanța o serie de instrumente tradiționale pe care le lucrează cu măiestrie: tulnic, caval, buhai, drâmbă, corn. Totodată, pe tot parcursul manifestării, meșterul va întreține atmosfera, cântând la aceste instrumente. În acelaşi timp, reprezentanta etniei tătare din Dobrogea, Epsen Memet, va imprima o notă exotică evenimentului, prezentând podoabe specifice ale acestei etnii, iar Dorina Baias de la Asociația „Cusături Dobrogene” Constanța va veni cu podoabe pe care a brodat cu mărgele sau bumbac variate motive tradiționale. La rândul ei, Elena Hariton din Constanța aduce piese de port pentru copii, păpuși din materiale textile, dar și podoabe ce au ca inspirație florile.
Taguri

Comentează știrea

Emotia Traditionalului
13 august
Promovare in Pe !

"Meșteșugurile tradiționale, promovate în pe platoul din faţa Muzeului de Artă Populară Constanţa" este bine pt. inceput. Poate pe viitor si cu melodie pe gama La ! [Promovare in LA , ar fi o minunatie auditiva combinat cu efectul vizual]

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei