"Minunea" de la Școala 30 constituie un model de antrenare a spiritului de echipă

de Simona ANGHEL Miercuri, 24 Aprilie 2024 24080
Ce poate fi mai frumos pentru o comunitate școlară, la aniversarea a 55 de ani de existență, decât inaugurarea unei săli de sport de o dimensiune neașteptată, după ce ani la rând orele de educație fizică s-au ținut, iarna și pe vreme rea, pe holurile unității de învățământ?
Într-o perioadă în care multe școli din România se confruntă cu lipsa infrastructurii adecvate pentru activitățile sportive, Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța devine un exemplu de grijă pentru sănătatea câștigată prin sport a elevilor săi!

De marți, 23 aprilie, elevii și profesorii Școlii „Gheorghe Țițeica” sunt beneficiarii direcți ai unei investiții despre care „Cuget Liber” scria încă de acum un an, când prof. Florentina Țigmeanu, pe atunci director al acestei unități, ne aducea la cunoștință izbânda campaniei sale. O sală de sport modernă, cu eficiență energetică și facilități de ultimă generație, realizată integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA: Chimpex și Ameropa Grains.
Ineditul construcției constă în ridicarea și punerea în funcțiune a unui balon tensiostatic cu consum energetic redus și cu ventilație superioară. Această formulă permite costuri de întreținere cu 75% mai mici decât ale unei săli clasice din beton și este adaptabilă astfel încât spațiul să devină unul semideschis. Pentru această construcție modernă a fost necesară o investiție de peste 140.000 de euro, obținută integral din fonduri private.
„O sală de sport nu este doar despre asigurarea unei baze materiale”
În urmă cu un an, conducerea grupului Ameropa, din care fac parte Ameropa Grains și Chimpex, a fost impresionată de perseverența fostei directoare Florentina Țigmeanu. În urma unei vizite la Școala 30, cele două companii au decis să sponsorizeze construirea sălii de sport. „Suntem un grup de companii puternic ancorate în comunitatea locală. Ne pasă de educație, de sănătate, de viitorul comunității din Constanța. Și mai ales vrem să ne implicăm în antrenarea unei mentalități de creștere, de reziliență și de perseverență. A construi o sală de sport nu este doar despre asigurarea unei baze materiale. Ci tocmai despre antrenarea acestui spirit de creștere și de echipă de care avem atât de multă nevoie în societatea noastră. O asemenea mentalitate poate crea, peste ani, campioni ca Simona Halep. Sau directori energici și perseverenți ca doamna Florentina Țigmeanu. O asemenea mentalitate de creștere poate crea o comunitate locală de business antifragilă, care să contribuie, la rândul ei, la binele societății. De aceea, Ameropa Grains și Chimpex au răspuns imediat apelului emoționant al copiilor și al părinților din Școala 30, prin intermediul doamnei director Țigmeanu. Creștem împreună sănătate, reziliență, spirit de echipă. Și astfel creștem împreună încredere”, transmitea, la finele lunii februarie 2023, managementul companiei.
„Viitorul va fi tot mai mult despre puterea comunității”
La evenimentul de marți, 23 aprilie, au participat Ionuț Rusu, viceprimar, Mihai Lupu - președintele Consiliului Județean Constanța, Pavel Peniu – președintele Academiei de fotbal „Gheorghe Hagi“, tenismenul Sergiu Medeșan, fost elev al școlii.
Toți cei prezenți la festivitatea de inaugurare a noii săli de sport de la Școala 30 nu au încetat să aprecieze povestea de succes a unui parteneriat public-privat născut din perseverență și pasiune pentru educație. Atât Serhan Yardimci, reprezentantul Chimpex, cât și Estera Duru, reprezentantul Ameropa Grains, au ținut să sublinieze că investițiile în educație înseamnă investiții în viitor.

„Un proiect care să sprijine copiii să facă sport, să învețe spiritul de echipă. Sportul nu este numai despre excelență, ci este un antrenament pentru reziliență. Excelența și reziliența sunt esențiale în România de azi. De aceea, în proiectul de la Școala 30 ne-am implicat cu tot ceea ce a fost necesar. Chimpex este de 53 de ani în portul Constanța și este deschis să sprijine comunitatea. Sperăm ca acest proiect să constituie un model. Succes, Școala 30!”, a fost mesajul transmis de Serhan Yardimci.

În aceeași notă, a parteneriatului de succes public-privat, a vorbit și Estera Duru. „Viitorul va fi tot mai mult despre puterea comunității. Despre ceea ce putem face împreună. Grija pentru educație și grija pentru comunitatea locală sunt valori în care noi, Ameropa Grains, investim în mod constant. Și vedem că acest model de reușită, prin implicarea privatului în educația publică, ar trebui scalat de întreaga comunitate locală de business. Împreună putem avea un impact semnificativ pentru viitorul copiilor din Constanța. Le mulțumim tuturor celor implicați, managementului școlii, doamnei director Târziu, cea care a dus la bun sfârșit acest proiect, dar și doamnei Florentina Țigmeanu, cea care l-a inițiat. Felicitări tuturor!”, a transmis reprezentantul Ameropa.

De asemenea, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a ținut să felicite reușita acestui parteneriat, ce dovedește că mai există companii interesate de viitorul societății. „Am venit cu mare bucurie să salut inițiativa acestui parteneriat public-privat care încurajează sănătatea copiilor, care încurajează educația”, a transmis președintele CJC, care a oferit drept cadou câteva mingi de fotbal.

Actualul director al Școlii 30, Marinica Târziu, și-a exprimat bucuria de a fi împreună în această zi extrem de mult așteptată de întreaga comunitate, elevi, cadre didactice, părinți, și anume inaugurarea balonului termostatic în care se vor desfășura de-acum încolo orele de educație fizică. „Am fost nevoiți să renunțăm rând pe rând la spații care fac parte din structura obișnuită a unei școli, între care și la sala de sport. De-a lungul anilor, directorii unității au făcut demersuri pe lângă decidenții locali pentru a rezolva această problemă spinoasă, fără sorți de izbândă. Astfel, elevii au fost obligați să-și desfășoare orele de educație fizică în condiții improprii, în sălile de clasă sau pe holurile școlii. În anul 2023, conducerea școlii de la acel moment, doamna Florentina Țigmeanu, a reușit să facă rost de sponsorizări, astfel încât să poată fi construită o sală de sport sub forma acestui balon în care ne aflăm acum. Vrem să salutăm implicarea mediului de afaceri pentru ducerea la împlinire a acestui proiect benefic pentru actualii elevi, dar și pentru generațiile care vor continua”, a transmis managerul școlii.

Evenimentul de lansare a sălii de sport a Școlii nr. 30 s-a încheiat cu o festivitate de premiere a circa 30 de elevi, care în prima parte a zilei de 23 aprilie au testat noul teren, în meciuri pe diverse categorii de vârstă.

Taguri

Comentează știrea

Un fost elev
27 aprilie

Bravo. La câți copii sunt înscriși în curând o sa o faceți sala de clasa.

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei