Mirciștii matematicieni, în vizorul comunității științifice naționale și internaționale

de Simona ANGHEL Miercuri, 12 Aprilie 2017 1382
12 elevi ai Colegiului Național "Mircea cel Bătrân", împreună cu profesorii Gabriela Constantinescu, Cristina Zaharia, Cătălin Zîrnă și directorul colegiului, profesor dr. Vasile Nicoară, au participat, la Cluj Napoca, week-end-ul trecut, la cel de-al 28-lea Congres internațional "MATh.en.JEANS" (MEJ).
Organizat de Colegiul Național "Emil Racoviță", în colaborare cu Facultatea de Matematică-Informatică a Universității "Babeș-Bolyai" și Societatea de Științe Matematice, Congresul "MATh.en.JEANS" a reunit 200 de elevi, profesori și cercetători din 14 licee din România, Italia și Franța, două universități - UBB (Cluj-Napoca) și UAIC (Iași) și două institute de cercetare. 

MATh.en.JEANS (MEJ) este o metodă care, din 1989, își propune ca matematica să fie trăită de către elevi în conformitate cu principiile cercetării matematice. Acest lucru le permite tinerilor să se întâlnească cu cercetători și să practice în școli o abordare științifică autentică, cu dimensiuni atât teoretice, cât și practice și, dacă este posibil, să se angajeze în teme de cercetare actuale.
Asociația MEJ promovează și coordonează ateliere de cercetare în școli, construite pe principiul corespondenței între elevii dintr-un liceu din Franța și unul din străinătate (în cazul de față, România). 

Începând cu luna septembrie, pe parcursul anului școlar, elevii și profesorii din Colegiul "Mircea" și Lycee "Pierre Paul Riquet" din Saint Orens, Franța, au lucrat în paralel pe teme de cercetare din domeniul matematicii, propuse de cercetătorul francez Arnaud Cheritat (Institut de Mathematiques, Toulouse), care au ilustrat probleme ale vieții curente.

Periodic, elevii, profesorii și cercetătorul implicat în cele două ateliere de lucru s-au întâlnit cu ocazia unor seminarii sub formă de videoconferințe în care au făcut schimb de opinii, au discutat și au împărtășit idei, în legătură cu subiectele alese la începutul anului școlar, folosind limba franceză sau engleză ca limbă de lucru. 

Congresul "MATh.en.JEANS" este un moment unic de sinteză și evaluare, care, cu energie și talent, pune în valoare toate eforturile de cercetare din atelierele existente în fiecare regiune. În felul acesta, elevii își manifestă dinamismul științific și promovează o altă imagine a științei și a învățării matematicii. Pentru a prezenta activitatea de cercetare, tinerii trebuie să se concentreze asupra rezultatelor principale, să reconstituie etapele procesului de cercetare, și să găsească o modalitate adecvată de a ajunge la public. Mai mult decât atât, ei trebuie să fie în măsură să primească feedback-ul critic al unei comunități științifice mai largi. 

"Prezentările elevilor mirciști Mara Gabriela Belcin, Cristina Maria Miron, Filip Ceară, Răzvan Mihai Ursu, Dragoș Poșerba, Alexandra Ispas, Radu Andrei Pușcașu, Eduard Rădulescu, Maria Fîcea, Ana Gabriela Constantinescu, Paul Andrei Sava și Tina Alina Sandu au fost urmărite cu mult interes și au demonstrat, încă o dată, că cercetarea matematică este un demers întreprins cu pasiune, componente ludice, imaginație și autonomie, iar cunoașterea poate avansa doar prin confruntarea cu alte idei și alte abordări", a declarat directorul prof. Nicoară.
Iar colegii lor au ecologizat plaja 

În ziua de Florii, Time to Impact CNMB a organizat o acțiune de ecologizare la plaja Modern. Voluntarii au ales ziua de sărbătoare tocmai pentru ca semnalul lor să fie și mai puternic, iar exemplul lor să fie urmat și de alți tineri. Înarmați cu saci și mănuși, dar mai ales cu bună dispoziție, copiii, acești voluntari inimoși, au strâns gunoaiele de pe plajă, fiind surprinși de ceea ce poate arunca omul în natură. Alături de ei, au fost doi facilitatori ai clubului de voluntariat, Amalia Roșioru și Ionela Simula. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei