Nu știți ce să faceți la sfârșit de săptămână? Mergeți la un spectacol de teatru!

de Mirabela ȘERBĂNESCU Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 1156
În acest weekend, vă puteţi delecta cu două piese superbe la Teatrul de Stat Constanța (TSC), dar şi cu o premieră, în dublă reprezentație, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. În ceea ce priveşte piesele TSC programate, acestea fac parte din categoria celor mai bune spectacole din ultimii ani, a căror valoare a fost recunoscută prin numeroase premii, nominalizări și selecții în festivaluri naționale și internaționale.


Spectacolul „8 TAȚI” se va juca pe scena Teatrului de Stat, sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 19.00, acesta fiind selectat în 2022 la Festivalul Național de Teatru. Precizăm că regia realizată de Irisz Kovacs a fost, de asemenea, nominalizată, la premiul UNITER pentru debut. Scenografia piesei este semnată de Tina Müller, iar scenografia îi aparţine lui Theodor Niculae. Din distribuție fac parte: Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea, Andrei Bibire și Florin Aioane. Menţionăm că reprezentația din luna noiembrie a acestui spectacol a fost anulată, din cauza accidentării unui actor, așa că cei care nu l-au putut vedea atunci au ocazia acum.
Ce tratează această piesă? Adolescența, cu traumele ei, privită ludic, cu simțul umorului. Altfel spus, publicul are în fața ochilor o poveste care vorbește despre singurătatea dureroasă a maturizării, despre ce înseamnă o familie și moștenirea traumei de la părinții noștri.
Apoi, duminică, 11 decembrie, tot de la ora 19.00, a fost programat spectacolul care a avut două reprezentații, la sfârșitul lunii trecute, în cadrul celui mai prestigios festival internațional de teatru din România, Festivalul „Interferenţe” de la Cluj Napoca. Ne referim la „Jocuri în curtea din spate”, de Edna Mazya, pentru care regizoarea Diana Mititelu a obținut anul trecut premiul UNITER pentru debut. De data aceasta, piesa poartă semnătura lui Răzvan Bordoș, lighting design-ul îi aparţine lui Cristian Niculescu, iar distribuția este formată din Cristiana Luca/ Ecaterina Lupu, Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai.

Piesa scriitoarei israeliene are la bază un caz real, un viol asupra unei adolescente de 14 ani. Un spectacol dur, pe o temă incomodă, dar unul pe care ar trebui să-l vadă orice adolescent, orice părinte de adolescent și orice profesor, diriginte, educator. Poate că, dintre toate spectacolele TSC, acesta îndeplinește cel mai deplin rolul teatrului de a pune în discuție, în societate, subiecte importante, cum este cel al violenței în rândul adolescenților și tinerilor.
Pe această cale, le reamintim constănţenilor că, încă din martie a anului acesta, reprezentațiile Teatrului de Stat Constanța se desfășoară la Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A, situată la circa 100 de metri de clădirea teatrului din bulevardul Ferdinand, aflată în renovare din noiembrie anul trecut.

Iubitorilor de operă li s-a pregătit o nouă premieră, care îi va încânta, cu siguranţă. „Pescuitorii de perle” de Georges Bizet se va juca pe scena Teatrului „Oleg Danovski” atât sâmbătă, 10 decembrie, cât și duminică 11 decembrie, începând cu ora 18:30. „Pescuitorii de perle” este o operă a cărei premieră mondială a avut loc la data de 30 septembrie 1863, la Paris.  

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei