O colecție privată de 21 de costume, în expoziția „Românii din Serbia”

de Simona ANGHEL Sâmbătă, 15 Iunie 2024 317
Muzeul de Artă Populară Constanța găzduiește, până pe 14 iulie, expoziția „Românii din Serbia”, realizată cu piese din Colecția privată Emilian Madoșă.
Expoziția aduce în fața publicului constănțean 21 de ansambluri vestimentare specifice diferitelor grupuri de români care trăiesc în Serbia în cele două regiuni istorice: Valea Timocului și Voivodina.
Sunt expuse costume de: bănățeni băștinași sau codreni, care trăiesc în așa numita zonă de Codru, bănățeni strămutați sau colonizați, care provin din zona de câmpie a județului Timiș, ardeleni crișeni, care au fost strămutați din zona Munților Apuseni sau de pe Valea Mureșului, români țărani sau mărginiți, emigrați din Oltenia, precum și români ungureni. Din cele 21 de costume, cea mai mare pondere o au costumele de tânără nevastă.
Costumele de femeie sunt compuse cămașă țesută din bumbac (spăcel sau ciupag), brodate cu motive geometrice, catrință sau vâlnic (țesute din lână sau realizate din catifea ori brocart, brodate cu mătase, la realizarea cărora s-a folosit și fir metalic auriu sau argintiu), pieptar.
Ansamblul vestimentar este completat cu baticul din pânză, cașmir sau mătase, brodate sau cu pasmanterii, uneori accesorizat cu flori artificiale, ace cu mărgele din chihlimbar, panglici, pene de păun sau buchete de colilie.
Mai sobru, portul de bărbat tânăr nu este lipsit de frumusețe, peste cămașa lungă, brodată cu motive geometrice fiind pus pieptarul din piele de miel sau ilicul din postav, simplu sau decorat cu suitaș. Specifică ungurenilor este căciula albă din piele de oaie cu lână mare, albă.
 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei