Olimpiada de dezbateri academice se desfăşoară, în premieră, la Constanţa

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 10 Mai 2024 2400
Săptămâna aceasta, Constanța a devenit capitala dezbaterilor academice și găzduiește Olimpiada Naţională de Argumentare, Dezbatere şi Gândire Critică „Tinerii dezbat”. La competiţia organizată de Ministerul Educației, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța participă 280 de elevi de liceu, din toate județele țării. Aceasta se desfășoară la Universitatea „Ovidius” Constanța în perioada 7-13 mai. Menţionăm că olimpiada este cuprinsă în Calendarul Olimpiadelor Naționale, începând cu anul școlar 2016 -2017, debutând în 2010 ca un concurs național cu denumirea „Tinerii dezbat”, pe baza unui parteneriat public-privat de succes în promovarea dezbaterilor academice în mediul școlar, într-un format acreditat la nivel internațional. Concursul s-a bucurat de succes în rândul elevilor și al profesorilor încă de la început, crescând în fiecare an.
Dezbaterile din cadrul olimpiadei se desfășoară conform formatului „World Schools” adaptat, fiind un tip de dezbatere academică (numită și educațională sau formală) în care se abordează o temă din două perspective diametral opuse.
Tema dezbaterii reprezintă, în primul rând, un pretext pentru exersarea abilităților de comunicare în spațiul public, de gândire critică și de argumentare logică. Elevii împărțiți pe cele două secțiuni, „Debutanți” și „Avansați”, vor dezbate trei teme majore (moțiuni) în funcție de secțiunea din care fac parte. Precizăm că, pentru prima dată, anul acesta sunt introduse moțiunile impromptu, anunțate cu o oră înaintea începerii dezbaterii. Pe parcursul acestei ore membrii echipelor vor pregăti cazul pe care îl vor supune atenției în cadrul dezbaterii, fără ajutorul profesorului coordonator sau al altor materiale ajutătoare (laptop, internet, enciclopedii etc.) așa cum se precizează în regulament.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei