Carte-cadou de Crăciun, de la Ion Tița-Călin "Primarul Samba - Umor și satiră cu ritm și rimă"

de Cristina SÎMBETEANU Luni, 05 Decembrie 2011 866
Colegul nostru, jurnalistul Ion Tița-Călin, a vrut să ofere un pic mai devreme constănțenilor îndrăgostiți de literatură cadoul său de Crăciun. Sâmbătă, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, a avut loc lansarea celui de-al doilea volum de umor și satiră marca Tița-Călin: "Primarul Samba - Umor și satiră cu ritm și rimă".
Evenimentul literar s-a desfășurat într-un cadru intim, autorului fiindu-i alături o serie de buni prieteni, colegii de la Clubul Umoriștilor Constănțeni "Prăvălia cu umor", unde Ion Tița-Călin este membru activ, și, bineînțeles, colegii de la "Cuget Liber".
Oameni de cultură constănțeni cu notorietate, invitați ai autorului, au luat pe rând cuvântul pentru a rosti câte o scurtă alocuțiune încărcată de umor inteligent despre carte și autorul său. Printre cei care au ținut un astfel de discurs plin de haz și ironie fină s-a aflat și publicistul dobrogean, fost președinte al USR filiala Dobrogea, Ovidiu Dunăreanu, cel căruia îi aparține de altfel și prefața volumului.
Ion Tița-Călin a devenit cunoscut publicului constănțean mai ales datorită articolelor de economie pe care le publică, zilnic, în paginile coti-dianului "Cuget Liber". Amatorilor de literatură umoristică le este însă familiar grație cărții "Mucles, dacă nu vrei să dai de dracu’", apărută în 2009 și antologiei de texte "Prăvălia cu umor - Caietele Clubului Umoriștilor Constănțeni", vol. I, publicată anul trecut.
* * *
În cele numai 100 de pagini, atât cât însumează volumul lansat sâmbătă, autorul a dovedit performanța de a face o radiografie plină de umor de cea mai bună calitate și sarcasm a unui concept devenit laitmotivul realității cotidiene a ultimilor ani: criza. Pornind de la noțiunea de criză, "penița cu tăiș de bisturiu" a autorului a disecat și o parte dintre cele mai familiare tare sociale adânc înrădăcinate în aceeași realitate curentă aparținând fiecăruia dintre noi.
Analiza cu puternice accente ironice și umoristice în stilul deja consacrat al autorului a fost conturată cu mare iscusință în diferite specii literare precum satira, fabula sau dramaturgia în versuri. Inspirația pentru elaborarea acestui volum, autorul spune că a obținut-o în urma unei polemici pe care a purtat-o cu un tânăr care, cunoscând formația sa de sociolog, i-a cerut o definiție a crizei nefiind satisfăcut doar de o determinare sterilă a termenului. Tița-Călin a acceptat intrigat provocarea și astfel s-a născut "Primarul Samba - Umor și satiră cu ritm și rimă", un produs editorial de dimensiuni reduse, înțesat de umor de esență tare, divizat în patru părți, ilustrat de 13 caricaturi deosebit de sugestive cu haz dulce-amărui, marca Leonte Năstase.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei