Procesiunea icoanelor, la Constanța

de Simona ANGHEL Joi, 17 Martie 2016 146
Duminică, 20 martie, prima din Postul Mare, cunoscută sub numele de Duminica Ortodoxiei, începând cu ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța. 
Duminica Ortodoxiei se serbează începând din secolul al IX-lea, marcând deciziile Sinodului VII ecumenic, care au restabilit cultul icoanelor și au sistematizat învățătura de credință a Bisericii. 

În acest sens, după Sfânta Liturghie, la ora 12.15, ierarhul, preoții și credincioșii prezenți la Catedrala arhiepiscopală vor merge într-o procesiune a icoanelor, numită "Calea Sfinților", pe următorul traseu: faleza Cazinoului, str. Remus Opreanu, str. 9 Mai, str. Arhiepiscopiei, catedrală. Icoanele vor fi aduse și purtate în mâini de către credincioși, în semn de mărturisire a importanței cultului icoanei în viața Bisericii.

La ora 16, IPS Teodosie va oficia la catedrală slujba Vecerniei, urmată de o seară filocalică dedicată tinerilor, în care ierarhul va susține o meditație teologică pe tema: "Ortodoxia, credință și împlinire prin trăire".
Procesiunea "Calea Sfinților" și seara filocalică sunt organizate în parteneriat cu Asociația Studenților Creștini Ortodocși din Constanța.

Taguri

Comentează știrea

Dreptate, unde ești ? Presăm presa ?
18 martie 2016
Chioșcurile sfinției sale, Porcu !

Hotel cu turle. Asta si-a facut Macedon Petrescu, zis Teodosie. O minune pe care doar Dumnezeu o poate explica.La inaugurarea templului cu jacuzzi și spa a fost comandată șampanie. Pe etichetele sticlelor a fost lipită icoana Adormirii Maicii Domnului Cum a ajuns un călugăr care a jurat smerenie să-și ridice templul în curtea părintească și să concureze nișa turismului, iată o minune pe care doar bunul Dumnezeu o poate explica. Povestea a început în urmă cu 12 ani, când Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a moștenit de la părinții săi aproape un hectar de teren în Dorna Arini, județul Suceava. Cum călugării și înalții ierarhi au depus așa-numitul jurământ de sărăcie și nu au voie să dețină averi personale, Teodosie a donat terenul bisericii și a decis să construiască pe el o mănăstire. Lăcașul a înghițit și terenurile din jur, ajungând să măsoare 20 de hectare. Apoi a fost ridicat aici, în timp record, un hotel de lux. Când totul a fost gata, o enigmatică stareță, care nu mai e de găsit, i-a cedat lui Teodosie hotelul, două case și 19 hectare de teren, după care a dispărut. Așa au rămas măicuțele cu biserica, chiliile și clopotnița, iar Petrescu, alias Teodosie, cu singurul imobil profitabil, hotelul. Valoarea investiției sare de patru milioane de euro.Imobilul care adăpostește chiliile are cinci etaje, construite în stil cabană. În mijlocul curții tronează o fântână arteziană. Lipsa de gust a constructorului reiese și din asocierea materialelor folosite: lemn, piatra, marmură și ferestre de termopan. În apartamentele hotelului sunt amenajatae dușuri cu hidromasaj, ce fac viața monahală mult mai relaxantă. Probleme au fost și la montarea gardului mănăstirii.Acoperișul, înalt de 50 de metri, montat deasupra porții, n-a putut fi fixat decât cu ajutorul unui elicopter. Portretele înalților prelați, Teoctist, Pimen și, evident, Teodosie, sunt pictate în mărime naturală. La inaugurarea templului cu jacuzzi și spa a fost comandată șampanie. Pe etichetele sticlelor a fost lipită icoana Adormirii Maicii Domnului.O blasfemie!, ar spune, închinându-se, orice credincios de rând. Cu ce bani s-au făcut investițiile de la Dorna Arini ne-a spus cel care a supravegheat lucrările, fostul protopop Marius Mustață: "Banii au plecat din Arhiepiscopia Tomisului. Sume foarte mari de bani, materiale, muncitori... Donații care se primeau al Arhiepiscopia Tomisului luau drumul Sucevei, în speță ajungeau la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului. Printr-o plângere am sesizat și Direcția Națională Anticorupție. La acea vreme, Arhiepiscopia Tomisului avea o datorie la stat de 500 de mii de euro". Citeste mai mult pe http://www.realitatea.net/megastory-hotel-cu-turle-cum-concureaza-un-calugar-nisa-turismului-video_859580.html

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei