Revista "Ex Ponto" – poarta de la țărm de mare spre miracolul creației literare și artistice

de Cuget Liber Miercuri, 05 Iunie 2024 164
Despre revista „Ex Ponto - text, imagine, metatext”, editată la Constanța, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, am spus și cu alt prilej că este mai mult decât o carte, este spirit viu, luminos, sensibilitate și credință în forța cuvântului de a recrea lumea, este spiritul pe care îl găsim în fiecare dintre redactorii și colaboratorii ei. În „Ex Ponto” descoperim înaltul spirit creator al Dobrogei, credința ei în frumos și armonie, miracolul creației literare, artistice, o tablă a valorilor spirituale.

Iată, în pragul sezonului estival din 2024, prestigioasa revistă constănțeană le dăruiește iubitorilor de literatură o ediție dublă (nr. 80 - 81), extrem de valoroasă prin calitatea scrierilor adunate între coperțile sale.

Fondată în anul 2003, de regretatul Ioan Popișteanu, Ovidiu Dunăreanu, Paul Prodan și Olimpiu Vladimirov, „Ex Ponto” a adunat în jurul ei scriitori și universitari valoroși. Îngrijite de prozatorul și redactorul șef Ovidiu Dunăreanu, cele 81 de ediții apărute până acum strălucesc prin semnăturile de prestigiu găzduite, prin calitatea materialelor prezentate, prin varietatea tematică și prin ținuta grafică de excepție.

Noua ediție a revistei este, în primul rând, un omagiu adus memoriei lui Nicolae Manolescu și Alex Ștefănecu, două personalități de prim rang ale culturii românești, trecute, recent, în Lumea Umbrelor.

În deschiderea revistei, la rubrica „in memoriam”, scriitorul Angelo Mitchievici îi dedică istoricului literar Nicolae Manolescu, cronicar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române și președinte al Uniunii Scriitorilor din România, în perioada 2005 - 2024, articolul omagial „Înapoi la Manolescu: premisele posterității”. Fixându-i locul în cultura națională, autorul afirmă despre Marele Dispărut: „Citindu-l realizezi același lucru, că a fost cu un pas în față când nu existau prea multe repere, a fost în avangardă câteva decenii și a făcut din critica și istoria literară discipline rezervate unei aristocrații a spiritului.”

La rândul ei, scriitoarea și ziarista Aurelia Lăpușan semnează articolul memorialistic „Cu Alex Ștefănecu la timpul prezent. La Constanța și-a lăsat frumoșii ani ai tinereții”, un emoționant omagiu adus îndrăgitului critic și istoric literar, despre care afirmă: „Un nume așezat pe de texte de critică literară. Pe zeci de cărți: jurnale, memorialistică, eseuri, proză, dramaturgie. Poate cel mai important, îi rămâne numele prins pe monumentala istorie a literaturii contemporane (1941 – 2000), în care face, pe 1.200 de pagini, o analiză stăruitoare, pertinentă, întregii producții editoriale din acest lung interval de timp și timpuri.”

Laureații premiilor acordate pe anii 2022 și 2023, de Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și de revista „Ex Ponto”, sunt prezentați în cadrul rubricii „actualitatea literară”.

La fel ca în fiecare ediție a revistei, poezia este bine reprezentată și de această dată, printre semnături numărându-se cele ale poeților: Lucian Vasiliu, Nicolae Teoharie, Iustin Morariu, Șerban Codrin Denk, Emilia Dabu și Alexandru Cazacu.

Grupajul prozatorilor ce dau strălucire acestei noi ediții a revistei, cu lucrări încântătoare, interesante, este deschis de scriitorul Ovidiu Dunăreanu, cu un fragment din romanul „Aduceri aminte din Ținutul Făgăduinței”. Este urmat de: Dan Perșa, cu povestirea „Barbu în baie” (dintr-o biografie romanțată a lui Eugen Barbu), Anda Hristu, cu fragmentul de roman „Dincolo de aparențe” și de povestirea „Talismanul lui Kiςhoge” semnată de Tudor Cicu.

Rubrica „O carte în discuție” prezintă volumul „Epistole către Ovidiu” (Editura „Eikon”, 2023), semnat și ilustrat de Ion Codrescu. Lucrarea a fost distinsă de Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România cu premiul „Cartea Anului” pe 2023.

La fiecare apariție, revista constănțeană uimește prin diversitatea domeniilor abordate. În această nouă ediție, cititorul va găsi pagini de: eseuri, traduceri din literatura universală, cronici literare și comentarii, istorie și arheologie, istorie și eseistică literară.

Ca de fiecare dată, cititorii vor descoperi în revista „Ex Ponto” înaltul spirit creator al Dobrogei, credința ei în frumos și armonie, miracolul creației literare, artistice, o tablă a valorilor spirituale.

Ion TIȚA-CĂLIN


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei