Sâmbătă, 21 decembrie, Asociația Danais invită constănțenii să participe la un eveniment antrenant în care se împletesc tradițiile cu aventura și cu mâncarea tradițională, o veritabilă sărbătoare. "Aventurați-vă și luptați cu dacii corp la corp, trageți cu arcul în țintele din pădure, adunați indiciile și găsiți comoara ascunsă la Capidava, pe malul Dunării. Bucurați-vă de colinde tradiționale, de o expoziție deosebită de costume populare și de mâncarea la ceaun. Savurați vinul dobrogean. Participați la realizarea unei arme dacice - sica! Uniți-vă în jurul focului și bucurați-vă de peisajul unic al Dunării", astfel sună invitația celor de la Danais. Programul include: colinde tradiționale, antrenamente de luptă cu dacii, tir cu arcul, vânătoare de comori, demonstrație militară dacică, foc de tabără, vizitarea cetății Capidava, atelier fierărie - realizare pumnal dacic - sica, po-mana porcului, fasole la ceaun, vin fiert, țuică fiartă. În Topalu, s-a deschis o expoziție de costume populare, o ocazie rară de a admira costume din România și Bulgaria.
Expoziția perma-nentă de la Topalu este organizată în sediul Casei de Cultură din loca-litate și cuprinde costume populare din Dobrogea, Olte-nia, Muntenia și Bulgaria. În spiritul acestor acțiuni, de apropiere de valorile autentice, Danais propune ca parte a programului de sâmbătă, 21 decem-brie, și vizitarea expoziției din Topalu. Expoziția este parte a proiectului "Rădăcini Comune". Acesta este un festival internațional de dansuri folclorice, un bun prilej de a promova folclorul, tradițiile și portul popular din zona de frontieră. Proiectul promovează dezvoltarea durabilă prin conservarea și transmiterea tradițiilor folclorice și susține actul cultural în zona transfrontalieră. Porcul era sacrificat în religia vechilor daci ca simbol al divinității întunericului care slăbea soarele în cea mai scurtă zi a anului, solstițiul de iarnă. Oamenii sacrificau porci pentru a veni în ajutorul soarelui și îl hrăneau cu carne spre întărire. Ziua începea după aceea să crească și Crăciunul devenea o sărbătoare a vieții și a luminii. Conform tradiției, pentru ca porcul să fie mâncat cu plăcere, toată lumea trebuie să se veselească și să cinstească cu vin în jurul acestuia. Număr limitat de participanți.
- Publicitate -