Sărbătoare la creștini. Legenda celor 40 de Mucenici

de Simona ANGHEL Joi, 09 Martie 2023 71134
Joi, 9 martie, creștinii sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia sau Ziua de Măcinici, așa cum mai este numită sărbătoarea, zi considerată în calendarul popular începutul Noului An Agrar. Cei 40 de Mucenici din Sevastia au fost martiri în Capadocia, pe vremea domniei împăratului roman Licinius.

Se spune că cei 40 de Mucenici au fost torturați timp de zile în șir și mai apoi uciși, deoarece au refuzat să renunțe la credința creștină și să se închine la idoli păgâni. Pentru curajul și credința de care au dat dovadă, cei 40 de Mucenici din Sevastia au devenit sfinți. Astfel, sărbătoarea celor 40 de Mucenici a devenit una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin ortodox.
Tradiții și obiceiuri străvechi
Tradiția spune că în ziua de Sfinții Mucenici este bine să se împartă alimente în cinstea celor care nu mai sunt printre noi.
Gospodinele obișnuiesc să împartă mucenici, dar și fasole, nuci, fructe sau alune. Totodată, este bine să dai de pomană și colaci, vin și colivă.

În regiunea Bucovinei, în ziua de Mucenici, oamenii obișnuiau să organizeze praznice, la care împărțeau câte un colac, un pahar de vin și o lumânare aprinsă.
Potrivit tradiției, pe 9 martie, în ziua de Mucenici, bărbații obișnuiesc să consume 40 sau 44 de pahare de vin. Se spune că acest obicei îi păstrează voioși și puternici tot anul.
La sărbătoarea de Mucenici, femeile stropesc gospodăria cu busuioc înmuiat în apă sfințită. Se spune că acest obicei ține la distanța duhurile rele.
În ziua de Mucenici, este total interzis să dai bani cu împrumut. Se spune că acest obicei aduce ghinion. De asemenea, este interzis să faci treburi gospodărești.

Taguri

Comentează știrea

Muncitor
9 martie 2023
Mai exista munca ?

Of, Doamne, am uitat! Si se munceste azi sau e zi libera? In curand vom afisa calendarul ortodox pentru liber salarizat!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei