Sărbătoarea Dobrogei. Prăznuirea celor patru sfinți martiri de la Niculițel

de Simona ANGHEL Marţi, 04 Iunie 2024 368
Marți, 4 iunie, Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel (Tulcea), în Dobrogea fiind sărbătoare locală.
Unele dintre cele mai preţioase odoare ale Bisericii Ortodoxe în general şi ale Bisericii Ortodoxe Române în special sunt moaştele Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip, descoperite la Niculiţel. Despre aceşti patru sfinţi mucenici şi despre manifestările prilejuite cu ocazia prăznuirii lor, la 4 iunie, vorbește episcopul locului, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, într-un interviu pentru crestinortodox.ro.
Cinstirea Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip se face din vechime în ziua de 4 iunie. Ei fac parte din grupul de 36 de mucenici care au pătimit pentru Hristos pe pământul ţării noastre, în vechiul Noviodunum, Isaccea de astăzi, între sfârşitul veacului al III-lea şi începutul veacului al IV-lea.
După moartea lor martirică, trupurile acestor mucenici au fost strânse cu multă evlavie de creştinii de atunci şi depuse într-o criptă-martiricon din Niculiţel, care în vremea aceea era o aşezare romană, supusă cetăţii Noviodunum. Deasupra criptei s-a zidit ulterior o bazilică din piatră, foarte încăpătoare, în care preoţii săvârşeau slujbele dumnezeieşti şi învăţau poporul legea iubirii şi a credinţei. Această bazilică a devenit, cu timpul, un însemnat centru de viaţă duhovnicească. Din cauza războaielor, înrobirii şi pustiirii din partea unor neamuri năvălitoare, care au dus la căderea cetăţii Noviodunum, în timp această bazilică a căzut pradă ruinei, zidurile s-au prăbuşit şi au acoperit sub moloz şi cripta, aflată sub pardoseala altarului şi în care se găseau trupurile mucenicilor lui Hristos.
Marți, 4 iunie, de la ora 9.00, IPS Teodosie va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată lângă Cripta Martirică de la Niculițel, județul Tulcea, în care au fost descoperite moaștele celor patru sfinți. Apoi, de la ora 23.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica „Sfinții patru Martiri de la Niculiţel”, din cartierul constănțean Faleză Nord, cu prilejul hramului.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei