Școlile constănțene, cu banii pe masă! Directorii, obligați să defileze cu "sărăcia" la vedere

de Simona ANGHEL Marţi, 02 Februarie 2016 2351
Greu de precizat dacă intențiile actualului ministru al Educației se doresc un capital de imagine sau îndreptarea lucrurilor prost făcute în educație, cert este că recenta solicitare adresată directorilor de unități de învățământ miroase mai repede a populism.

Așadar, în spiritul transparenței instituționale, Adrian Curaj a solicitat publicarea bugetelor de venituri și cheltuieli ale unităților de învățământ, atât la avizierul instituției, cât și pe site-urile proprii. "Am solicitat școlilor publicarea bugetelor proprii. Acest lucru are o dublă importanță: pe de o parte, este vorba despre o con-știentizare mai puternică a responsabilității publice, și mă adresez aici directorilor și întregii comunități școlare. Pe de altă parte, transparența în cheltuirea banilor pentru școală poate duce la recâștigarea încrederii în educație, ca mecanism de transformare socială", a precizat ministrul.

"Ca să dovedim cât de prost e finanțată educația!"
Am încercat să aflăm de la directorii constănțeni ai celor mai "talonate" unități de învățământ din municipiul Constanța, presupus și cele mai… bogate, dacă va influența ceva această solicitare la transparență. "Am înțeles apelul la transparență, dar nu știu ce ar putea desprinde părinții din modul cum se cheltuiesc fondurile primite de la stat. Doar dacă vor să vadă cât de prost este finanțată educația! Noi am publicat deja pe site cele 56 de pagini de propuneri pentru bugetul anului 2016. Semestrial și anual, consiliul de administrație se prezintă în fața consiliului profesoral pentru a aduce la cunoștință cheltuielile care se fac", a declarat pentru "Cuget Liber" prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național "Mircea cel Bătrân". Adăugând că această transparență "nici nu aranjează, dar nici nu deranjează".

De aceeași părere cu colegul său manager este și prof. Aneta Dragnea, directorul școlii Gimnaziale nr. 30 "Gheorghe Țițeica". "Nu am făcut niciodată din bugetul primit de la stat un secret. Noi îl discutăm în luna decembrie, după care urmează votarea lui în consiliul de administrație format din 13 persoane, dintre care trei părinți. Înainte de a-l vota, însă, dăm la clasă chestionare pentru ca părinții să-și exprime punctul de vedere, fiecare arie curriculară venind apoi cu propriile propuneri, pe care le discutăm în consiliul profesoral. Evident că mai intervin și rectificări ale bugetului pe parcursul anului școlar", ne-a lămurit managerul de la "Țițeica".

Pe de altă parte, părinții consideră că atâta timp cât li se solicită fondul clasei și fondul școlii, publicarea bugetelor de venituri și cheltuieli este obligatorie. În opinia lor, mai interesant este atunci când școala închiriază niște spații, dar tot la mâna părinților ajunge când e vorba de vreun… proiect.

Cât despre site-urile pe care școlile ar trebui să le aibă, la bugetele alocate în mediul rural, accesul la internet pentru unii este chiar o glumă bună, de genul "cât dai atâta face".

Taguri

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
adevar
2 februarie 2016
adevar

Bani din traficul de copii si femei?

GIGI
2 februarie 2016
buget

Afisarea bugetului de venituri si cheltuieli este un lucru normal .... . sau are cineva de ascuns ceva ?

un limitat incurabil
2 februarie 2016
Jos regimul dictatorial al lui Stan!

Nu putem renunta atat de usor la promisiunea facuta lui stan si lui popa! Vrem RAZBUNARE! Adica sa plece! De ce e atat de complicat? Capul sus, banii pe masă și ochii la ușă! Nu așteptam răspuns, vrem fapte, nu vorbe! Ca să fie foarte clar ptr toată lumea, la DB 15% e BINE, iar 85% e foarte foarte RĂU!!! Si...nu vrem să așteptăm 6 luni. Am așteptat aproape 4 ani, ceea ce inseamnă FOARTE MULT! Credem că 6 zile ar fi un timp rezonabil ca să - și ia tălpășița! Fără stimă, frustratele...........

Sergiu
2 februarie 2016
Vai de curu'tehnocracitilor !

Da,cei foarte multi din mediul rural extrem de sarac si care nu-si permit un site,sa fie obligati prin amenintarea cu biciuirea in public,sa dreseze porumbei si sa trimita situatiile la Bucuresti,unde se va infiinta centrul de tip medieval pentru sprijinirea prostimii de la sate,ca asa considera ca trebuie sa se numeasca de acum partea aia de lume. Buun ! Restul ce mai vreti?! Ia mergeti la vot sa alegeti mandrete de politicieni,ca daca nu,va ia dracu,ati inteles ? Oricum va ia,ca doar au grija cei pe care-I alegeti,indiferent care,ca doar nu credeti ca sunt diferiti doar daca pe usa scrie PSD,PNL,WC, OO, ???!

parinte
2 februarie 2016
proiecte

Fara sustinerea financiara din partea comitetului de parinti, scolile nu pot duce la bun sfarsit proiectele pe care cadrele didactice le propun. Nu e cu suparare, dar ar trebui intr-adevar sa se justifice si cheltuirea banilor proveniti din inchirierea unor spatii, asa cum sunt salile de sport.

Tara
2 februarie 2016
sc. 30

mai bine v-ati ocupa de suplinitorii vostri care nu tin elevii in frau

Profesor revoltat
2 februarie 2016
Banii underground

Ce surprize vor fi ! Unde nu ganditi vor apare bani nejustificati...nejustificabili Saracia e pe fata,bogatia unor directori este la asociatii...fundatii ...care nu pot fi controlate si pot cheltui banii doar cu ...o simpla cerere...un referat ...de mana!

parinte2
2 februarie 2016
fondul cls- scolii

sa dam bani la fondul scolii si clasei pentru prezervative, tigari, poze selfie si infiintare bar-club langa licee, avem nevoie de elevi analfabeti apoi studenti de cc, etc/ scoala noastra dupa revolutie apoi ies absolventi de facultate prosti facuti gramada cui diplome cumparate>>>>>

coarda coardelor
2 februarie 2016
Nicoleta...toaleta...

Sc.39....rog atenția celor în măsură să controleze cati bani s-au cheltuit din fondul scolii..impus fiecărui copil...Politia,sectia 4??

pentru necunoscatori
2 februarie 2016
Ghidușie marca Stan

Am ramas datori cu niste mici dezvaluiri despre minunata directoare a scolii 28. Poate o sa-i enervam pe unii binevoitori care nu suporta sa fie criticati directorii, dar asta e! Ne asumam riscul sa fim boscoroditi. Demersul nostru le-ar putea fi util celor care vor intra candva in contact direct cu acest personaj. Ca e un personaj, nu o persoana! Deci, ce mai obisnuieste sa faca tanti stan in afara de sanctiuni inventate de creierul ei bolnav, ptr abateri inexistente??? Pai pune parintii sa faca reclamatii ptr profesori! Apoi.....ii cheama pe profesori si le spune ca au muuuuuulte reclamatii de la parinti, dar ca EA, ca un adevarat inger pazitor al scolii, nu-i lasa sa mearga la inspectorat, caci - e clar - e cea mai buna fiinta de pe fata pamantului!!! Si uite-asa, incearca ( ptr ca nu reuseste cu toata lumea ), sa tina oamenii in sah, sa-i santajeze, ca sa-i poata manipula in caz de nevoie......Si nevoi are tanti, mai tot timpul! Ei, e frumos, sau ce? Asa or face toti directorii? Si....apropos de parintii care fac reclamatii. Sa stiti ca oricat s-a chinuit sa faca rost de reclamatii, in 4 ani n-a reusit sa convinga decat ....cel mult 2 parinti! Mai sunt si alte talente ascunse pe care le are, dar in 4 ani le-am cam citit si nu mai au efect, adica fac fâsss, si.....gata...atât!

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei