Sindicaliștii din învățământ reclamă proasta salarizare

de Cuget Liber Sâmbătă, 20 Iulie 2013 135
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, prin care semnalează salarizarea deficitară din educație, precum și politizarea învățământului preuniversitar, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.
"În timp ce în țările membre ale Uniunii Europene se alocă, în medie, 5,2% din PIB pentru finanțarea învățământului, România nu a alocat nici jumătate din media europeană pentru educație. Fără bani se poate face doar o pseudo-reformă. În România, salariul mediu orar din sistemul de educație este de 13 lei brut (2,92 euro) și 9,3 lei net (2,09 euro). Cu alte cuvinte, un profesor în România câștigă într-o lună cam tot atât cât câștigă un profesor din Luxemburg în patru ore, sau cât unul din Polonia în 14 ore" se arată în comunicatul citat.
O altă problemă semnalată în scrisoarea deschisă este politizarea excesivă a învățământului preuniversitar.
"Învățământul preuniversitar din România este excesiv politizat. În majoritatea cazurilor, singurul criteriu pentru ocuparea funcției de director este apartenența la unul dintre partidele aflate la guvernare. Din anul 2008 și până în prezent, nu s-au mai organizat concursuri pentru ocuparea funcției de director, cei mai mulți fiind numiți prin detașare în interesul învățământului", se mai arată în comunicat.
Potrivit datelor din scrisoarea deschisă, programele școlare și sistemul de evaluare a elevilor nu mai sunt în consonanță cu realitățile de pe piața muncii din România.
"Trebuie regândite programele școlare, dar și sistemul de evaluare a elevilor, la toate nivelurile. Actualele programe școlare pun accentul pe latura informativă a elevilor și mai puțin pe cea formativă, iar prin evaluarea elevilor se urmărește, preponderent, ceea ce au reținut aceștia, și nu capacitatea lor de a aplica practic cunoștințele acumulate", se precizează în comunicat.
FSLI îi solicită premierului Victor Ponta respectarea Legii Educației Naționale, în sensul acordării, din 2014, a minimum 6% din PIB pentru educație și a minimum 1% pentru cercetare.
"Dorim modificarea Legii educației naționale, precum și adoptarea, în regim de urgență, a unei legi de salarizare pentru educație. Dacă Guvernul nu își va manifesta expres intenția de a soluționa problemele majore care afectează sistemul de învățământ preuniversitar, nu este exclus, conform semnalelor pe care le primim de la membrii noștri de sindicat, să recurgem la acțiuni de protest, după începerea anului școlar", se mai spune în comunicat.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei