Tradiții și obiceiuri de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

de Cuget Liber Sâmbătă, 08 Noiembrie 2014 2551
În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Se spune că ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, iar cei care fac rugăciuni înaintea lor sunt protejați de duhurile rele.
În popor se spune că Arhanghelul Mihail este mai venerat decât Arhanghelul Gavril. El veghează la capul bolnavilor când le vine vremea trecerii în neființă, sau la picioarele lor când aceștia mai au de trăit. Oamenii spun că Sfântul Arhanghel Mihail asistă la Judecata de Apoi. În zonele de munte, Arhanghelii sunt venerați drept patroni ai oilor și ciobanii fac turte pe care le aruncă în tarlaua animalelor. Dacă turta cade cu fața în sus, este semn că în primăvară toate oile vor avea miei.
Sfântul Arhanghel Gavril în limba ebraică înseamnă bărbat-Dumnezeu. El este cel care le-a vestit Sfinților Părinți Ioachim și Ana nașterea Maicii Domnului. I se arată lui Iosif când Maica Domnului rămâne însărcinată și le vestește păstorilor că li s-a născut un Prunc. În icoane, el poartă în mână un crin alb, care este semnul binecuvântării și al veseliei, așadar el este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.
De 8 noiembrie, creștinii de pretutindeni merg la biserică și aprind lumânări pentru a avea parte de lumină veșnică pe lumea cealaltă. Se fac pomeniri ale morților și praznice, iar în mediul rural se organizează târguri și bâlciuri (în special în zona Bucovinei).
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei