Trei istorici renumiţi îşi lansează cartea la Universitatea "Ovidius"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Joi, 18 Aprilie 2024 1689
Joi, 18 aprilie, începând cu ora 12:00, la Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP), din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța va avea loc un eveniment editorialistic foarte important: va fi lansat volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, coordonat de Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu și George Ţurcănașu.
Evenimentul va avea loc în Sala Senatului din campusul universitar - Corp A (Aleea Universității, nr. 1) și va fi urmat de o dezbatere la care vor lua cuvântul: conf. univ. dr. Daniel Citirigă, prof. univ. dr. Florin Anghel, din cadrul FISP, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, cadru didactic al Facultății de Litere și director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța. Alături de aceștia vor vorbi Dorin Dobrincu și Mihai Chiper, cercetători la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași al Academiei Române și Alexandru Cohal, cercetător la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Academia Română, filiala Iași.
Referitor la carte, autorii precizează că aceasta este despre Moldova (regiunea), despre România și despre români, așa cum cei ce au scris în ea i-au putut vedea. Cercetători din domenii științifice diferite au răspuns, fiecare din unghiul său, la mai multe întrebări: de ce suntem organizați într-un fel și nu în altul? Corespunde împărțirea administrativ-teritorială a țării, așa cum o vedem astăzi, nevoilor de ieri și de azi ale Moldovei, ale României și ale locuitorilor ei? Dar care sunt aceste nevoi? Și cum funcționează, în fond, statul?
Despre coordonatorii volumului, vă putem spune că Alexandru L. Cohal este lingvist, cercetător la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Academia Română, filiala Iași. El a urmat studii de filologie la Iași și de sociologie la Roma și la Pavia. Domeniile sale de interes sunt socioantropologia migrației și sociolingvistica migrației. Dorin Dobrincu este istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași al Academiei Române. Domeniile principale de interes: istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane, istoria regională. Totodată, el este membru fondator și președinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei. La rândul său, George Țurcănașu este lector doctor la departamentul de Geografie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fost cercetător la ENS LSH Lyon şi este specializat în geografia teritoriilor, cartografie și modele cantitative utilizate în geografie. 

Taguri

Comentează știrea

Alex B
18 aprilie

super

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei