UDTR omagiază memoria istoricului și politologului Kemal Karpat

de Simona ANGHEL Luni, 14 Februarie 2022 483
Marți, 15 februarie, Uniunea Democrată Turcă din România-Sucursala Constanţa organizează, de la ora 13, la sediul său, simpozionul „In memoriam Kemal Karpat”.
Simpozionul este organizat în premieră de Sucursala Constanţa a UDTR pentru a marca împlinirea a 99 de ani de la naşterea profesorului universitar dr. Kemal Karpat. Vor vorbi despre Kemal Karpat, personalitate marcantă a mediului academic internaţional, istoric şi politolog de talie mondială, născut în Dobrogea în 1923: dr. Lavinia Dumitraşcu-Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Gülten Abdula-preşedinta Sucursalei UDTR Galaţi şi Serin Türkoğlu, preşedinta comisiei de cultură a UDTR. În premieră, două dintre nepoatele sale, Geambec Muezel şi Gafar Ghiulfer precum şi o strănepoată, Sevil Shhaideh vor rememora amintiri legate de relaţia lui Kemal Karpat cu familia, de perioada petrecută în România şi de ultimele vizite pe care istoricul le-a făcut în ţara natală. Tot în cadrul simpozionului va fi vernisată o expoziţie de fotografii  din arhiva familiei şi vor fi prezentate cărţi publicate de Kemal Karpat, selecţie realizată de vicepreşedinta comisiei de cultură a UDTR, prof. Melek Osman.
Kemal Karpat s-a născut în 1923, la Babadag şi a urmat cursurile seminarului musulman din Medgidia, pe care l-a absolvit în 1942. Kemal Karpat şi-a continuat studiile în Turcia, unde a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Istanbul în 1947. Studiile post universitare şi le-a completat în Statele Unite ale Americii, la Universitatea din Washington, unde a studiat Ştiinţe Politice şi tot în SUA şi-a susţinut în 1957 ,teza de doctorat la Universitatea din New York. După obţinerea doctoratului a decis să se dedice carierei academice susţinând cursuri la universităţi de prestigiu din Statele Unite ale Americii dar şi din Turcia. În paralel cu cariera universitară, Kemal Karpat a deţinut funcţia de director al Departamentului de Studii asupra Orientului Mijlociu în cadrul Universităţii Wisconsin unde a fondat Societatea de Studii Central-Asiatice şi a coordonat Programul de Studii Central Asiatice. Autor a numeroase cărţi referitoare la istoria Turciei, Kemal Karpat a cunoscut succesul atât în SUA cât şi în Turcia, în calitate de cercetător şi profesor universitar şi a fost răsplătit cu numeroase premii şi distincţii. În calitate de politolog, de bun cunoscător al politicilor  Orientului Mijlociu s-a bucurat de succes în cariera de consilier al preşedinţilor americani , Jimmy Carter, Ronald Reagan şi George Bush. Kemal Karpat s-a stins din viaţă în SUA, la 20 februarie 2019.
La simpozion sunt aşteptaţi să participe: preşedintele UDTR, ing. Fedbi Osman, subprefectul judeţului Constanţa, Şenol Ali, dar şi Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Emre Yurdakul. Participarea la eveniment se face pe bază de invitaţie.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei