Un vis împlinit. Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța a fost inaugurată

de Mirabela ȘERBĂNESCU Sâmbătă, 26 Martie 2022 366
În sfârșit, Teatrul de Stat Constanţa se poate mândri cu sala studio, care a fost inaugurată în urmă cu câteva zile, chiar dacă deocamdată într-o formă provizorie. Aflat în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea în condiții normale, din cauza faptului că sediul său a intrat într-un amplu proces de reabilitare termică şi electrică, pe fonduri europene, instituția de cultură a încercat să găsească variante cât mai bune pentru trupă şi pentru publicul constănţean.
Potrivit conducerii instituției, sprijinul a venit din partea Bibliotecii Judeţene „I. N. Roman” Constanţa, dar şi din partea Centrului Educativ Multifuncţional „Jean Constantin”. Din păcate, foarte puţine spectacole ale teatrului pot fi jucate în cele două spaţii enumerate. În faţa refuzului primit la rugămintea de a se întoarce, provizoriu, în sediul vechi, în care teatrul funcţionase din anul 1952 până în 2004, directorul general Erwin Şimşensohn a decis să transforme sediul în care se desfăşura activitatea administrativă a TSC într-o sală studio. „Asta după ce mi-am dat seama că pereții despărțitori erau din rigips și am realizat că nu este structură de rezistență, iar înlăturarea lor ar fi creat un open-space de 220 mp. Avea și înălțimea potrivită, 4,70 m și-atunci am trecut la treabă, încet-încet”, a explicat acesta. Ulterior, transformarea a fost realizată exclusiv de echipa tehnică a Teatrului de Stat Constanţa, coordonată de directorul tehnic Viorel Urse. Pe scurt, toţi angajaţii au ajutat cu ce au putut, pentru transformarea în timp record a acestui spaţiu.

„Orice instituție teatrală are mai multe tipuri de săli de spectacole, cel puțin două. O sală mare, cu o scenă italiană, ceea ce înseamnă că publicul este față-n față cu spațiul de joc, și o sală studio, «black box theatre», unde spațiul este complet adaptabil, iar publicul poate să stea în diverse forme, în diverse poziții față de spațiul de joc, în funcție de viziunea regizorului, în funcție de cum doresc realizatorii respectivului spectacol. Oricum o sală studio ar fi fost necesară, dar este o formă provizorie, pentru că ne dorim ca, la vară, când închidem această stagiune 2021-2022, spațiul să intre într-un nou proces, într-o adaptare mult mai complexă. Sperăm să devină una dintre cele mai frumoase săli studio de teatru din țară și avem și premisele”, a mai declarat directorul TSC. În această sală micuţă, dar cochetă a avut loc, de curând, avanpremiera spectacolului „Universuri paralele” de David Lindsay-Abaire, traducerea Adina Oniciuc, în regia lui Radu Iacoban.

Din distribuție au făcut parte Mihaela Velicu, Lucian Iftime, Cătălina Mihai/ Ecaterina Lupu, Lana Moscaliuc și Theodor Șoptelea / Cătălin Bucur. Scenografia piesei este semnată de Tudor Prodan, iar muzica originală, de Aida Šošić. Pe scenă a fost afişată viața perfectă a unui cuplu, care este dată peste cap atunci când fiul, Danny, moare într-un accident. Cei doi soți fac eforturi să își continue existențele, fiecare încercând un alt fel de a depăși tragedia, dar se întâlnesc în final în decizia tacită de a accepta că durerea nu se va sfârși niciodată.

Potrivit reprezentanţilor TSC, spectacolul se constituie într-o autopsie a tragediei, investigând, cu meticulozitate, cu empatie și cu umor, profunzimile durerii și felul în care personajele implicate gestionează diversele ei faze. Premiera va avea loc duminică, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului.  

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei