Vești bune pentru doctoranzi

de Cuget Liber Joi, 27 Septembrie 2012 277
Perioada de susținere a doctoratului ar putea fi mărită cu un an, după ce comisia de învățământ a Senatului a dat raport favorabil unui proiect de lege.

Studiile de doctorat au, de regulă, o durată de trei ani. În situații speciale, când tematica abordată necesită o perioadă mai mare de studiu sau experimentare, durata poate fi mărită cu un unul sau doi ani, cu aprobarea Senatului universitar, la propunerea conducătorului de doctorat. Susținerea tezei de doctorat se poate face în termen de maximum patru ani de la terminarea studiilor universitare de doctorat, cu acordul Senatului universitar și al conducătorului de doctorat. 
Expunerea de motive a proiectului de lege a avut la bază câteva prevederi ale Legii educației, în care toți conducătorii de doctorate care la data apariției legii au împlinit vârsta de pensionare vor trebui să renunțe la coordonarea de studenți-doctoranzi. În acest mod, mulți dintre studenții-doctoranzi din promoțiile 2008 și 2009, deși au fost îndrumați până în anul 2011 sau 2012, prin schimbarea conducătorului de doctorat, au fost nevoiți ca în ultimul an să-și schimbe conducătorul de doctorat sau să finalizeze teza cu un alt profesor conducător de doctorat, în condițiile în care acesta nu avea aceeași specializare ca și doctorandul.
"În aceste condiții, pentru a acorda o șansă de a finaliza lucrarea pentru toți doctoranzii aflați în această situație, ar trebui modificat articolul 12 din Legea numărul 288/2004, modificată în 2005, în sensul că perioada de susținere a doctoratului, după finalizarea studiilor și susținerea tuturor examenelor, să fie de maximum patru ani de la terminarea studiilor universitare de doctorat, cu acordul Senatului instituției de învățământ superior de doctorat și al conducătorului de doctorat", mai spune inițiatorul proiectului.
Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, iar Senatul este forul decizional.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei