Vladlen Babcineţchi: "Toate creațiile sunt semnificative pentru mine"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Miercuri, 13 Decembrie 2023 164
Constănţenii sunt aşteptaţi până la data de 7 ianuarie 2024, la Muzeul de Artă, la expoziţia de sculptură a artistului ieșean Vladlen Babcineţchi, intitulată „Monochrome”.
Expoziţia a fost inaugurată, de curând, de criticul de artă dr. Maria Bilaşevschi, președinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Iași, alături de directorul muzeului, Lelia Rus-Pîrvan. „Nu adesea asistăm la contopirea a două realități, sume ale mitologiilor personale, ce aduc, prin simplitatea redării, un univers unitar și complex, ce sondează spațiile memoriei și ale spiritului pe verticală, orizontală și în profunzime. Formele lui Vladlen Babcinețchi, în atemporalitatea hieratică a surprinderii, pătrund în spațiul brut al existenței, modelându-l. Fiecare lucrare umple spațiul antropomorfic înscriind nu doar în prezent, ci într-un model de existență prealabil lumii cosmice în care se mișcă trupul nostru. Îmbinările a două metafore care, departe de a fi antagonice, sunt purtătoare de valoare, sens și mesaje de sine stătătoare constituie primul punct de sacralizare a conținutului arhetipal al formei, conținut ce vine dinspre interior către suprafață ca o sumă de monade”, a precizat criticul de artă.
Întrebat despre acest eveniment, artistul a afirmat că este prima sa expoziție la Muzeul de Artă din Constanța și, poate, cea mai sinceră, completă și complexă din ultima perioadă. „Revin în Constanța, însă după alte câteva proiecte artistice de tinerețe, de la Academia Navală, Școala de Maiștri Militari sau Comandamentul Flotei. O conexiune specială mă leagă de orașul Ovidiu, unde am realizat statuia poetului în 2018 și, mai apoi, portretul lui Dionisie Exiguul. La Muzeul de Artă, în expoziția Monochrome, sunt expuse 16 sculpturi, un relief, o serie de lucrări de grafică și un film pe care l-am realizat la Mănăstirea Pogleț, un loc mirific unde am găsit inspirație pentru întregul proiect. Conceptul a fost inițiat în 2019 , iar în expoziție sunt prezente lucrări realizate atunci, cât și lucrări foarte recente, cum este Sfinx, lucrare premiată la Salonul Artis, cea mai importantă expoziție a artiștilor ieșeni. Toate creațiile din proiect sunt semnificative pentru mine în aceeași măsură, întrucât fiecare din ele reprezintă un moment al devenirii mele, sunt parte din mine. Lumea interioară, experiențele din diverse călătorii, diverse tipuri de cunoaștere sunt izvoare în care îmi găsesc inspirația”, a declarat Vladlen Babcineţchi pentru „Cuget Liber”.
Sculptorul a adăugat că va reveni oricând cu plăcere în Constanța, în special la Muzeul de Artă, pentru a revedea minunata colecție de sculptură modernă românească. Precizăm o parte din această colecție va fi prezentă la Iași, la ediția din 2024 a Lunii Sculptorilor Români, printr-un parteneriat cu Ateneul Național din Iași, iar publicul ieșean se va putea bucura, de asemenea, de autori reprezentativi ai artei românești, în ceea ce devine, poate, cel mai important eveniment dedicat sculpturii din România.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei