Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită la Constanța

de Ana FULAȘ IONESCU Marţi, 24 Martie 2015 105
Ziua Mondială a Teatrului a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, zi în care se deschidea stagiunea Teatrului Națiunilor, la Paris. De atunci, în fiecare an, în această zi, comunitatea teatrală internațională celebrează Ziua Mondială a Teatrului. 

Directorul Teatrului de Stat Constanța, Dana Dumitrescu, a declarat că, în fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului, o personalitate din lumea teatrului sau din alt domeniu al culturii este invitată să-și exprime gândurile legate de acest eveniment, într-un mesaj internațional, care se difuzează în lumea întreagă, în zeci de limbi. În decursul anilor, acest mesaj a fost trimis de Jean Cocteau, Dmitri Sostakovici, Pablo Neruda, Richard Burton, Maurice Bejart, Luchino Visconti, Peter Brook ș.a. 

Anul acesta, mesajul internațional este semnat de regizorul polonez Krzysztof Warlikowski, unul dintre cei mai reprezentativi regizori europeni ai generației sale. 

Acum 88 de ani, tot în luna lui mărțișor, la Constanța, se punea piatra de temelie a primului teatru românesc din Dobrogea. Ideea creării unui Teatru Românesc la Constanța aparține Ligii culturale, președintelui filialei Constanța - I.N. Roman, încă din 1915. 

Vineri, 27 martie, Teatrul de Stat Constanța, împreună cu Comunitatea Elenă Elpis, cu ocazia împlinirii a 88 de ani de la punerea pietrei de temelie a primului Teatru Românesc din Dobrogea, organizează ceremonia dezvelirii plăcilor de marmură, în limba română și engleză, care vor comemora acest eveniment. În aceeași zi, va avea loc premiera spectacolului "Visul unei nopți de vară".

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei