Copilul meu nu vrea să facă baie! Cum procedez?

de Cuget Liber Sâmbătă, 22 Iunie 2013 339
Baia este pentru cei mai mulți copii o adevărată bucurie, însă există și cazuri în care spălatul, mai ales spălatul pe cap, pare o tortură și nu există băiță care să nu se lase cu țipete, lacrimi și supărare. În cazul în care copilul tău refuză să facă baie, nu te îngrijora foarte tare: este o etapă normală în dezvoltarea lui psihică.
În funcție de vârsta pe care micuțul tău o are în momentul în care apare aversiunea față de baie, încearcă să stabilești singură sau împreună cu el care este motivul pentru care nu mai dorește să facă baie. În cele mai multe cazuri, motivul este unul real, care se poate înlătura destul de simplu.
Cele mai des întâlnite motive pentru refuzul de a face baie sunt:
Reacția la schimbarea rutinei de baie: fie ai renunțat la cădița din plastic și l-ai "transferat" în cada mare, fie îi face baie altcineva decât era obișnuit, fie ai schimbat momentul zilei în care îi faci baie.
O schimbare în mediul înconju-rător: mami s-a întors la lucru, nașterea unui frățior sau a unei surioare, schimbarea locuinței, persoane noi cu care împărțiți spațiul de locuit sau care au plecat.
Disconfort în timpul băiței: apa prea fierbinte sau prea rece, a înghițit șampon sau săpun, îl ustură ochii din cauza săpunului ori șamponului, îl manevrezi prea dur, a alunecat în cadă și s-a lovit, a pierdut una dintre jucăriile din cadă.
Fii alături de copil
Unii copii încep să se teamă de apă brusc și fără nici un motiv aparent? Fii alături de el, arată-i că îl înțelegi, că îl crezi, dar că ești lângă el să îl protejezi de orice pericol. Nu te îndepărta nici o secundă de el câtă vreme se află în apă și acordă-i toată atenția.
Și jucăriile fac baie
Dacă micuțul tău este atașat de o jucărie despre care știi că nu se va deteriora dacă o uzi, te poți folosi de aceasta, așa că lasă copilul să spele jucăria la fel cum îl speli tu pe el. Ideal este să folosiți o păpușă pentru ca tu să poți observa modul în care copilul tău îi face baie: astfel vei afla care sunt gesturile care îl deranjează și cum anume ar dori să fie spălat.
(sursa:www.qbebe.ro)
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Diverse

Ultima oră

Titlurile zilei