Cum recunoști uleiul de măsline contrafăcut

de Cuget Liber Joi, 21 Februarie 2013 440
Uleiul de măsline este un aliment foarte ușor de falsificat. O metodă utilizată frecvent constă în substituirea unei cantități de ulei de măsline extravirgin, fie cu forma sa rafinată, fie cu un ulei de o calitate inferioară. Doar prin prăjire sau testarea ph-ului poate fi depistat un ulei falsificat.

Astfel, un ulei de măsline adevărat rezistă până la temperatura de 190 de grade Celsius, fără a se descompune în substanțe toxice. Spre deosebire de alte uleiuri, cel de măsline rămâne stabil ca structură chimică la temperaturi relativ mari, datorită prezenței antioxidanților și acidului oleic.
Culoarea nu dovedește întotdeauna autenticitatea acestui tip de ulei. Nuanțele pot varia de la verde, în cazul în care clorofila primează, până la galben auriu dacă elemen-tul de bază din compoziție este carotenul. De asemenea, prezența unui gust amar nu reprezintă un semn că uleiul a fost falsificat, ci este un rezultat al faptului că măslinele nu au fost destul de coapte.
Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, citat de portalul eva.ro, precizează că uleiul de măsline trebuie depozitat într-un loc răcoros și ferit de razele soarelui. Dacă va căpăta un aspect vâscos, înseamnă că uleiul este unul bun.
Adevăratul ulei de măsline se ambalează în recipiente de sticlă, închise la culoare și are un gust ușor picant.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Diverse

Ultima oră

Titlurile zilei