De câte ori nu auzim că legumele crude sunt varianta cea mai sănătoasă? Ei bine, potrivit Good Food, lucrurile nu stau chiar așa, și asta pentru că, de multe ori, varianta mai sănătoasă este gătirea termică.
- Publicitate -
Deși în timpul de gătire se pierd nutrienți importanți, precum vitamina C, totuși, unele legume aduc mai multe beneficii atunci când sunt preparate termic. Printre acestea se numără morcovii, roșiile și sparanghelul, deoarece prin gătire beneficiile oferite de acestea sunt mai accesibile organismului nostru. De exemplu, așa se eliberează antioxidanți importanți, mai ales acidul ferulic din sparanghel și betacarotenul, care se transformă în vitamina A, din morcovi. Similar, prepararea termică a roșiilor – indiferent dacă le coci lent sau le transformi în sos – ajută la absorbția de licopen, un alt antioxidant important. Toți acești nutrienți protejează celulele de răul produs de mediul înconjurător, inclusiv de anumite tipuri de cancer.
Varianta crudă
Legumele care oferă mai multe beneficii atunci când sunt consumate crude includ broccoli și năsturelul (ambele din familia cruciferelor) – căldură distruge proprietățile anticancerigene, pentru că reduce puterea componentelor ajutătoare, denumite glucosinolate.
Important! Indiferent că mănânci fructe și legume crude sau gătite, cumpără-le pe cele locale și de sezon, deoarece foarte multe vitamine se pierd în timpul transportului. De aceea, în anumite perioade ale anului e mai bine să folosești fructe și legume congelate, pentru că sunt înghețate imediat după ce au fost culese și astfel păstrează mai mulți nutrienți decât unele produse așa-zis proaspete. În final, calculează-ți aportul zilnic – bucură-te de legumele crude și crocante pentru a-ți crește imunitatea (sunt doldora de vitamina C) și de cele gătite pentru amestecul de antioxidanți protectori.