Destinații turistice de week-end Peștera Liliecilor, de la Gura Dobrogei

de Alexandra COJOCARU Sâmbătă, 10 Septembrie 2011 2619
Culoare înguste, pereți calcaroși și colonii de lilieci compun un peisaj care nu este accesibil vieții de zi cu zi. Cei care doresc să exploreze lumea subterană o pot face într-o excursie la Gura Dobrogei, la Peștera Liliecilor.
Peștera Liliecilor este formată din Galeria cu Ceramică și Galeria cu Fosile.
Aventura începe încă de la in-trare. Astfel, coborârea în peșteră implică traversarea unei pante de doi metri. Podeaua sălii - ca de altfel a întregii Galerii cu Fosile - este acoperită cu multe materiale prăbușite și cu o pătură de guano. Sălile sunt legate prin culoare înguste, cu pereții bogați în res-turi fosile de animale. Asemenea resturi fosile se găsesc din abundență și la exterior.
În Galeria cu Ceramică, se găsesc obiecte de ceramică, monezi rămase de la populațiile care s-au succedat în peșteră începând din paleoliticul superior și până în secolul al XVIII-lea.
În sfârșit, urmează o sală cu guano, din care și o galerie laterală de 1,80 m de unde pot fi admirate stalagmite și stalactite. Galeria se termină cu o porțiune inaccesibilă.
Peștera Liliecilor este o peșteră caldă, cu o temperatură de 12- 13 grade, iar umiditatea variază în timpul anului, fiind mai accentuată vara și primăvara. Curenții de aer sunt mai puternici în zona intrărilor, datorită prezenței celor trei deschideri.
v v v
Grație resurselor alimentare bogate (îndeosebi guano), în această peșteră există mai multe animale, precum acarieni, colem-bole, coleoptere, diptere, lepidop-tere, oligochete. Există, de asemenea, foarte multe resturi scheletice de lilieci, rozătoare și carnivore.
Din cauza guanolului și a porțiu-nilor mai înguste, explorarea în întregime a acestei peșteri nece-sită un echipament de protecție. Sunt necesare, de asemenea, mijloace de iluminare. Vizitarea se poate face în orice ano-
timp.
Peștera a fost vizitată inclusiv de Vasile Pârvan, în 1912. În anii următori, au fost întreprinse diferite cercetări de biospeologie, paleozoologie și arheologie.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Diverse

Ultima oră

Titlurile zilei