l Înainte de a trece la gătit, pentru a afla dacă peștele este proaspăt, se pune într-un castron cu apă și dacă se lasă la fund înseamnă că peștele este bun.
- Publicitate -
l Peștele se curăță mai ușor de solzi dacă îl băgăm circa cinci minute în apă fierbinte și apoi îl trecem printr-un jet de apă rece.
l Mirosul de mâl al peștelui dispare dacă este ținut în apă cu oțet sau în saramură circa o oră înainte de preparare. Se pun două linguri de oțet la un litru de apă, aceasta este proporția recomandată.
l Pentru ca peștele să rămână întreg și să nu se fărâmițeze la prăjit este indicat să se săreze cu zece minute înainte de a-l pune în tigaie.
l Pentru o rumenire frumoasă, înainte de a-l pune la prăjit, peștele trebuie zvântat pe un prosop absorbant de bucătărie.
l Ca să se păstreze gustul peștelui, imediat ce a fost curățat trebuie spălat și nicidecum ținut în apă rece.
l Pentru ca peștele prăjit să aibă un gust deosebit, se ține înainte 15 minute în lapte, după care se dă prin făină și apoi se prăjește în ulei foarte încins.
l Când peștele este pregătit la cuptor, trebuie să folosim doar vin alb demisec, deoarece dă un gust deosebit.
l Înainte de a frige fileul de pește, acesta trebuie uns cu zeamă de lămâie. În acest fel va rămâne tare și nu se va sfărâma.
l Lapții de pește, înainte de a fi prăjiți sau puși pe grătar se țin zece minute în apă cu puțin suc de lămâie.
l Dacă ții la siluetă, gătește pește alb.
l Peștele gras precum somonul, dacă este de crescătorie, trebuie evitat. El conține grăsimi de același tip ca și cele ale cărnii grase, care nu aduc niciun fel de beneficii organismului.
l La prepararea icrelor este indicat să se folosească apă minerală rece sau sifon rece. Astfel, icrele devin mult mai cremoase și gustoase.
Truc! Pentru ca peștele să-și păstreze calitățile este recomandată la cuptor, la aburi, la grătar, însă nu la cel pe cărbuni.