A explodat piaţa chiriilor! Constănţenii vor să se pricopsească în sezonul estival

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 07 Iunie 2023 1538
Ca în fiecare an, sezonul estival aduce cu sine o explozie a chiriilor imobilelor. Dornici de a face un ban cinstit (şi mult) în lunile de vară, proprietarii de vile şi apartamente au ridicat deja „ştacheta”, sumele vehiculate pornind de la 20 de euro pe noapte şi ajungând până la 4.000 de euro pentru tot sezonul, semn că există cerinţă!
Agitaţie maximă pe piaţa imobiliară constănţeană, mai exact în sectorul închirierilor. Vara şi-a intrat deja în drepturi şi este momentul în care balanţa se înclină spre regimul hotelier. Mai pe româneşte, închiriat camera pe noapte.
„Studenţii îşi cam încheie sesiunile, pleacă fiecare acasă, la fel şi elevii care vin la studii la Constanţa din alte localităţi. În schimb, vin turiştii şi muncitorii sezonieri. Mulţi proprietari de apartamente fac contracte pe numai nouă-zece luni, care expiră curând sau mai au câteva zile de valabilitate. Se trece în faza închirierii pe noapte şi nu de puţine ori veniturile obţinute în cele două-trei luni de vară le depăşesc pe cele din tot extrasezonul. Ca în orice afacere, sunt şi riscuri, de ambele părţi. Pe de o parte, sunt turişti care se plâng de condiţiile oferite, că n-a curs apă sau că e stricat aparatul de aer condiţionat, iar pe de altă parte, au fost cazuri în care proprietarii s-au trezit cu apartamentele devastate”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Vladimir S., agent imobiliar cu 30 de ani vechime în domeniu.
Sucuri, cafea şi diverse servicii, din partea casei
Am făcut o scurtă „radiografie” a preţurilor de pe piaţă, iar concluzia este una singură: se joacă pe bani mulţi!
În regim hotelier, cel mai mic preţ îl plătiţi pentru o garsonieră din Tomis Nord, într-un bloc „comunist”, foarte aproape de Satul de Vacanţă: 20 de euro/noapte, iar pentru sejururi mai mari de şapte nopţi, se pot chiar negocia termeni mai blânzi. Să nu vă aşteptaţi la cine ştie ce condiţii, dar… sunteţi în vacanţă la mare, la Constanţa!
Tot garsoniere, la 30 de euro/noapte, puteţi închiria în Faleză Nord, în apropiere de căminul de bătrâni de pe strada Unirii, de plaja Reyna, dar şi de City Park Mall. Urmează „plutonul” de 50-70 de euro/noapte, apartamentele oferite fiind amplasate în Tomis Nord, la Cireşica, Tomis 2, la Emag, sau lângă Campusul Universitar de pe bulevardul Aurel Vlaicu.
Ridicând nivelul condiţiilor, dar şi bugetul alocat, la 90-100 euro/noapte, puteţi închiria apartamente în Mamaia Nord, în zona cluburilor, singurele care mai ţin în viaţă distracţia în staţiunea-cartier. Sunt apartamente de lux, în imobile noi, unele au chiar şi grădină, iar gazdele, pe lângă apă plată, băuturi răcoritoare, cafea şi snacks-uri, oferă diverse servicii, precum cumpărăturile de flori, şampanie, tort etc.
Grijă mare cui închiriaţi!
Iar acum, ţineţi-vă bine! Potriviţi-vă de aveţi nevoie ochelarii pe nas şi analizaţi cu atenţie o „ofertă specială”: 4.000 de euro pentru un apartament cu două camere, amplasat în centrul staţiunii Mamaia, în zona Scandinavia, suma fiind valabilă pe tot sezonul estival.
„Există şi acest tip de afacere, în care proprietarul unui apartament îl închiriază unui intermediar, pe tot sezonul estival, de obicei din 15 iunie, până în primele zile ale lunii septembrie. Omul îşi încasează banii în avans, iar cel care închiriază trebuie să aibă grijă să-şi aducă turişti, să-şi scoată investiţia şi să mai facă şi profit.
Este un risc asumat, poţi să termini cu bine sezonul, dar la fel de bine poţi să şi plângi după bani dacă nu cazezi permanent. De asemenea, şi proprietarul poate avea probleme, dacă, de exemplu, apartamentul va deveni cuib de prostituate”, ne explică specialistul imobiliar.
Cu „doar” 2.800 de euro se închiriază şi un apartament de trei camere pe bulevardul IC Brătianu, în zona ICIL, înţelegerea fiind valabilă în perioada 29 iunie - 1 septembrie.
Mii de euro garanţie
Preţuri mari şi în privinţa chiriilor care nu au legătură cu turismul. 250 de euro/lună (cu avans 250 de euro) pentru o garsonieră la Far, 280 de euro/lună pentru una în Tomis Nord, la Macul Roşu, sau 290 de euro pentru alta la Gară - sunt printre ofertele cele mai convenabile la buzunar, iar pentru un apartament cu două camere în Faleză Nord se achită în jur de 400 de euro/lună.
Pentru 500 de euro/lună, puteţi închiria un apartament de două camere, complet utilat şi mobilat, în zona Kamsas, sau o garsonieră în aproprierea Campusului Universitar, în ambele situaţii contractul având o valabilitate de 12 luni.
La 800 de euro/lună, este scos la închiriat un apartament de trei camere tip duplex, foarte aproape de Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, complet mobilat şi utilat, la etajele 2-3, în imobil nou nouţ. Proprietarul solicită suplimentar o garanţie de 1.600 de euro, iar animalele au accesul strict interzis.
Şi ajungem în „buricul târgului”. Aici, distracţie maximă! În zona Capitol, un apartament cu trei camere, în suprafaţă de 90 mp, complet utilat, se închiriază, în perioada sezonului estival, cu 2.200 euro/lună, în aceşti bani fiind asigurat şi un loc de parcare. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei