Agricultură: „Salinate de Turda”, al 13-lea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european

de Sorin MIHALACHE Vineri, 03 Noiembrie 2023 399
Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului „Salinate de Turda” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al 13-lea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european.
„În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 3 noiembrie 2023, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2452 al Comisiei din 26 octombrie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicaţiilor geografice protejate (IGP), «Salinate de Turda - IGP»”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Astfel, „Salinate de Turda - IGP” se alătură celor 12 produse româneşti recunoscute şi înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Telemea de Ibăneşti, Salată tradiţională cu icre de crap, Plăcintă dobrogeană şi Pită de Pecica.
În prezent, România mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea protecţiei Indicaţiei Geografice Protejate - Batog deltaic de sturion şi Babic de Buzău, iar în faza de opoziţie europeană, pentru dobândirea protecţiei Specialitate Tradiţională Garantată - Sardeluţă marinată.
„Salinate de Turda - IGP” este preparat de carne, fiind un produs afumat şi uscat, obţinut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală (numită popular în zonă „mărătoare” sau „murătoare”), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri şi culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esenţă tare (fag), a următoarelor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafă, cotlet, piept şi pulpă, urmată de o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.
„Salinate de Turda - IGP” se comercializează sub denumiri diferite în funcţie de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă şi anume: ceafă, cotlet, piept şi pulpă de porc. Produsul este prezentat ambalat sau ca bucăţi întregi sau feliate. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei