Românii sunt indisciplinaţi nu numai pe şosele, ci şi pe apă, iar şoferii teribilişti au „fraţi” printre posesorii de ambarcaţiuni. Pe cât de plăcut este agrementul nautic, pe atât de grave pot fi consecinţele nerespectării normelor în materie. De aceea, autorităţile monitorizează constant şi atent activitatea din domeniu, iar rezultatele nu întârzie să apară.
- Publicitate -
În perioada 23-25 august, Autoritatea Navală Română (ANR), prin Căpitănia Zonală Tulcea, a desfăşurat o serie de controale la ambarcaţiunile de agrement din zona sa de jurisdicţie. Această acţiune a vizat sporirea siguranţei navigaţiei într-una dintre cele mai aglomerate perioade ale verii.
În Tulcea, la Mm 36, ofiţerii de căpitănie au verificat 37 de ambarcaţiuni, constatând o infracţiune gravă: punerea în navigaţie a unei ambarcaţiuni neînmatriculate. Alături de această abatere, au fost aplicate sancţiuni pentru depăşirea capacităţii de încărcare şi lipsa echipamentului de siguranţă, cum ar fi vestele de salvare şi extinctoarele.
La Murighiol, din cele 40 de ambarcaţiuni verificate, una a fost sancţionată pentru lipsa însemnelor de identificare. Alte nereguli au fost descoperite în inventarele de salvare incomplete, iar doi proprietari au fost invitaţi la sediul Căpităniei pentru că nu aveau documentele la bord în momentul controlului.
La Sf. Gheorghe, 37 de ambarcaţiuni au fost controlate, iar şase dintre ele au fost sancţionate cu câte 5.000 lei fiecare pentru depăşirea capacităţii de încărcare.
În Sulina, au fost date 10 avertismente pentru nepurtarea vestei de salvare, deşi acestea se aflau la bord.
La Jurilovca, 59 de ambarcaţiuni au fost verificate, iar rezultatele au fost următoarele: trei conducători au fost sancţionaţi cu amenzi de 5.000 lei pentru consum de alcool, cu propunerea de suspendare a permisului, iar alte trei ambarcaţiuni au primit amenzi de 10.000 lei pentru depăşirea capacităţii de încărcare. În plus, trei permise de conducere au fost reţinute pentru preschimbare.
„În total, au fost controlate 198 de ambarcaţiuni, au fost aplicate 23 de amenzi, totalizând 61.200 lei, a fost deschis un dosar de cercetare penală pentru punerea în navigaţie a unei ambarcaţiuni neînmatriculate, 10 avertismente pentru nepurtarea vestelor de salvare şi şase permise reţinute”, se arată într-un comunicat de presă transmis luni, 26 august, de Autoritatea Navală Română.
Pe parcursul celor trei zile, nouă ofiţeri de căpitănie au fost implicaţi în operaţiune, folosind cinci ambarcaţiuni de control şi un vehicul auto.
Servicii online
Autoritatea Navală Română a transmis că o serie de categorii de servicii - nave, personal navigant, inspecţii tehnice nave, autorizare agenţii, mărfuri periculoase, petiţii - pot fi utilizate şi online, pe pagina web https://pise.rna.ro.
„Prin acest demers, ne propunem să venim în sprijinul nevoilor partenerilor şi colaboratorilor, oferind acces mai rapid la informaţii şi servicii care pot fi solicitate şi operaţionalizate direct de acasă sau de la birou”, au precizat reprezentanţii ANR.