Apele din subsolul Constanței vor fi curățate de petrol pe banii americanilor

de Ion TIȚA-CĂLIN Vineri, 08 Iulie 2011 668
Pânza freatică a municipiului Constanța este puternic infestată cu hidrocarburi. De-a lungul deceniilor, cantități uriașe de țiței și produse petroliere s-au scurs din rezervoarele și conductele de carburanți în pământ. Astăzi, Constanța stă pe o pungă de petrol.
Fenomenul poate fi sesizat când precipitațiile sunt abundente. Atunci, creșterea pânzei freatice face ca hidrocarburile să ajungă, în unele zone, aproape de suprafață.
În anul 2009, Silviu Wagner, directorul general al companiei "Oil Terminal", s-a întâlnit la Washington cu Tom Cutler, șeful Agenției Americane pentru Investiții Externe, căruia i-a expus problema Constanței și i-a solicitat sprijinul. După acel prim contact, în 2010, Wag-ner i-a trimis atașa-tului economic al Ambasadei SUA studiile terenului, realizate din satelit.
Ieri, o delegație a Ambasadei SUA în România a fost pre-zentă la sediul "Oil Terminal" Constanța. Consilierul economic Keth Kirkham și funcționara Maria Nițiou, din cadrul departamentului de investiții al ambasadei, s-au întâlnit cu directorul general Silviu Wagner.
"Am reînnoit solicitarea privind acordarea sprijinului fi-nanciar pentru ecologizarea terenului din zona depozitului nord (din mijlocul municipiului Constanța). De asemenea, am solicitat ajutorul pentru un program de retehnologizare a instalațiilor, pentru a elimina cauza scurgerilor de petrol. În curând, vor veni la Constanța reprezentanții unei firme americane. Aceștia vor efectua un studiu tehnic, care va sta la baza fundamentării deciziei de acordare a finanțării nerambursabile. Agenția Americană pentru Investiții Externe se implică în finanțare, dacă problema este de mare impact social și de importanță națională. Eu spun că întrunește aceste condiții și sunt convins că vom obține finanțarea nerambursabilă" - și-a exprimat Wagner încrederea. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei